SON DAKİKA
Hava Durumu

Erşat Salihi: 140. madde Kerkük'te iç savaşa yol açar

Erşat Salihi: 140. madde Kerkük'te iç savaşa yol açar

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2019 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2019 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Erşat Salihi: 140. madde Kerkük'te iç savaşa yol açar

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, son gelişmeler hakkında çok sert uyarılarda bulundu.

Kerkük'ün ve diğer sözde tartışmaları bölgelerin referandum yoluyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanıp bağlanmamasının oylanmasını öngören 140. madde, 2007'de anlaşmazlıklar nedeniyle yürürlükten kalkmıştı. Irak Federal Mahkemesi bu hafta aldığı karar ile 140. maddenin tekrar yürürlükte olduğunu ifade etti.

Bu karara Kerküklü Türkmen ve Araplardan büyük tepki yağdı. ITC lideri Erşat Salihi sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: "Federal Mahkeme’nin almış olduğu, 140. maddenin tarihinin geçmediği kararı, Kerkük’te bir iç savaşa yol açar. 140. madde, 2007’de vakti dolmuş bir yasadır."

"KERKÜK, IRAK BİRLİĞİNİN ANAHTARIDIR"

ITC parti olarak konu ile ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada Irak'ın bütünlüğünün Kerkük'e bağlı olduğu vurgusu yapıldı:

"140. maddenin 58. Irak Devlet İdare Kanunu'nda ve Irak Anayasası’nda kabulü, ilk günden beri bileşenler arasında tartışmaya ve anlaşmazlığa neden olmuştur. Bu madde, Kerkük’te bir kesime hizmet ederken diğer kesimler arasında geçmişte ve bugün reddedilmiştir.

Maddenin süresinin 31 Aralık 2007 tarihinden itibaren sona ermesine ve 14 yıl boyunca Kerkük’te kalıcı bir barışın sağlanamamasına rağmen 140. maddenin Federal Mahkeme’nin kararıyla yürürlükte olmasına şaşırıyoruz.

Kerkük meselesi, Irak'ın birliğinin anahtarıdır ve vazgeçilmesi ulusal birliğin ihlalidir. Bu sorun 140. madde ile oluşturulan mekanizmalarla çözülemez, ancak bileşenlerinin uyumluluğu ve anlaşmalarla gerçekleşir. 2003-2017 arasındaki Kürt partileri, Kerkük’te hegemonya ve demografik değişimi empoze etme çabalarını referandum ile denediler. Ancak diğer birleşenlerin siyasi ve idari ağırlığını gözardı ettikleri için başarısız oldular.

Türkmen Cephesi, 140. maddenin anayasada tanınması veya tanınmamasının Kerkük meselesini çözmeyeceğini vurguluyor. Tüm bileşenlerin onayını alan çözüm, tüm sorunların çözümü olacaktır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.