SON DAKİKA
Hava Durumu

Esed rejimi ve Rusya, İdlip'te sivilleri bombalıyor!

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2019 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Esed rejimi ve Rusya, İdlip'te sivilleri bombalıyor!
http://qha.com.tr/haberler/rus-ucaklari-idlib-ve-hama-ya-saldiriyor-en-az-60-sivil-oldu/29802/

Suriye'deki İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde
Suriye'de Esed rejimi ve müttefiki Rusya tarafından 29 Mayıs 2019 günü sahur saatlerinden itibaren gerçekleştirilen hava saldırıları neticesinde en az 13 sivilin yaşamını yitirirken çok sayıda sivilin de yaralandığı öğrenildi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarının bildirdiğine göre; hava saldırılarında El Bara'da 3, El Habit'da 3 ve Serce köyünde 7 olmak üzere toplam 13 sivil hayatını kaybetti. Çok sayıda sivil yaralandı.

RUSYA DESTEKLİ ESED GÜÇLERİNİN SİVİL KATLİAMLARI

Esed rejimi ile Rusya, sahurdan itibaren güya İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde bulunan Han Şeyhun ilçesi ve pek çok köy ile Hama'nın Kefer Zita ilçesine hava saldırıları düzenledi.

http://qha.com.tr/haberler/oso-ile-rejim-gucleri-arasinda-yogun-catismalar-suruyor/29491/ MUHALİFLER SALDIRILARI RUS SAVAŞ UÇAKLARININ GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİ BELİRTİYOR

Muhaliflere ait uçak gözlem evinden el Habit köyüne yönelik hava saldırısına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, saldırıların Rusya'ya ait savaş uçakları tarafından düzenlendiğine işaret edilerek, "Lazkiye'deki Hımeymim Üssü'nden Rus savaş uçakları kalkış yaptı." ifadelerine yer verildi.

http://qha.com.tr/haberler/esed-rejimi-suriye-de-yeniden-kimyasal-silaha-basvurdu/36996/ RUSLARIN SALDIRISI İLE REJİMİN SALDIRISI BİRBİRİNDEN AYIRT EDİLEBİLİYOR

Bölgeden edinilen bilgilere göre, saldırılarda kullanılan mühimmat kalıntılarından eski nesil olanların rejime, yeni nesil olanların ise Ruslara ait olduğu anlaşılıyor. Muhalifler, uçakları, üslerin çevresinde ve ülkenin kilit noktalarına kurulmuş ekipmanları yardımıyla büyük ölçüde tespit edebiliyor.

Sivil Savunma ekipleri yoğun bombardıman altında arama kurtarma çalışmalarına devam ederken, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

İDLİP GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ

Suriye'deki iç savaşın neticesindeki iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan ülkenin kuzeybatı şehirlerinden İdlib, savaşın başladığı yıllardan bu yana muhaliflerin kontrolünde olan bir bölge olarak biliniyor.

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini pilot olarak seçmiş ve gerginliği azaltma bölgesi ilan etmişti. Ancak, rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı. 

Rejim, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın hava desteğiyle "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne bir ay önce başlattığı geniş çaplı saldırılarla 100 kilometrekare civarında bir alanı ele geçirdi. Askeri muhalifler ise söz konusu bölgeleri rejim güçlerinden geri almak için zaman zaman operasyon düzenliyor.

Öte yandan Esed rejimi, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına halen devam ediyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta sürüyor. 

Sivil Savunma kaynakları, 25 Nisan'dan bu yana yapılan saldırılarda en az 268 sivilin yaşamını yitirdiğini, 660'den fazla sivilin yaralandığını belirtiyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.