SON DAKİKA
Hava Durumu

Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko'ya "vatana ihanet" suçlaması!

Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko'ya "vatana ihanet" suçlaması!

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2021 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2021 11:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko'ya "vatana ihanet" suçlaması!

Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna milletvekili, Avrupa Dayanışması Partisi lideri Petro Poroşenko’ya vatana ihanet ve terör örgütlerine yardım etme suçlaması yöneltildi. Poroşenko’nun, işgal altındaki Donbas bölgesinden yaklaşık 1,5 milyar grivna tutarında kömür tedarik edilmesi davasında şüpheli olarak geçtiği bildirildi. Avrupa Dayanışması Partisinden yapılan açıklamada, Poroşenko hakkında yürütülen söz konusu soruşturma, “muhalefet liderine karşı yapılan siyasi güdümlü baskı” olarak nitelendirildi.

Ukrayna Soruşturma Bürosu ve Ukrayna Güvenlik Servisi, 2014-2015 yıllarında işgal altındaki Donbas bölgelerinden yaklaşık 1,5 milyar grivna tutarında kömürün yasa dışı sevkiyatını organize etmekle ilgili bir soruşturma yürütüyor. İlgili dava çerçevesinde, eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’ya vatana ihanet ve terör örgütlerine yardım etme suçlaması yöneltildiği bildirildi. Ukrayna Soruşturma Bürosu tarafından yayımlanan açıklamada, “Ukrayna’nın 5. Cumhurbaşkanı, aralarında Rusya Federasyonu üst düzey yetkililerin de bulunduğu bir grup kişilerle iş birliği yaparak terör örgütleri ‘Lugansk Halk Cumhuriyeti’ ve ‘Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nin faaliyetlerine katkıda bulunmakla suçlanıyor.” denildi.

Açıklamaya göre, davada adı geçen şahıslar, devlete ait mevduatla işgal altındaki topraklardan çıkarılan kömürü satın alarak Ukrayna'nın enerji sektörünü Rusya Federasyonu'na ve terör örgütlerine bağımlı hale getirdi ve böylece 2014-2015 yıllarında devletin ekonomik güvenliğini zayıflattılar.

POROŞENKO İFADE VERMEK ÜZERE SORUŞTURMA BÜROSUNDA BEKLENİYOR

Bu kapsamda söz konusu soruşturma, terörün finansmanı, vatana ihanet ve terör örgütünün faaliyetlerine yardım etme suçlamaları çerçevesinde yürütülüyor. Petro Poroşenko’nun 23 Aralık’ta soruşturma çerçevesinde ifade vermek üzere Ukrayna Soruşturma Bürosuna çağrıldığı aktarıldı.

“SORUŞTURMA MUHALEFET LİDERİNE BASKI”

Öte yandan, eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun şu anda yurt dışında bulunduğu belirtildi. Avrupa Dayanışması Partisi Seçim Ofisi Başkanı Aleksandr Turçinov,  yürütülen soruşturmayı “muhalefet liderine karşı yapılan siyasi güdümlü baskı” olarak nitelendirerek; yurt dışında planlanan görüşmelerin ardından Poroşenko’nun Ukrayna’ya geri döneceğini ve ifade vereceğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.