SON DAKİKA
Hava Durumu

İbrahim Kalın: Türkiye gelecek yıllarda NATO’nun sağlam ve güçlü bir üyesi olmaya devam edecek

İbrahim Kalın: Türkiye gelecek yıllarda NATO’nun sağlam ve güçlü bir üyesi olmaya devam edecek

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2022 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2022 16:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İbrahim Kalın: Türkiye gelecek yıllarda NATO’nun sağlam ve güçlü bir üyesi olmaya devam edecek

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün SETA’nın düzenlediği toplantıya katıldı. Kalın, toplantıda Türkiye’nin NATO üyeliğinin 70. yıldönümüne ilişkin konuştu. Kalın, 70 yıldır NATO üyesi ülkesi olan Türkiye’nin vazgeçilmez bir ortak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin NATO üyeliğinin 70. yıldönümü için Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Brüksel Ofisinin düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıya video konferansla katılan Kalın, Türkiye’nin NATO üyeliğinin 70. yılı hakkında konuştu.

İbrahim Kalın, Türkiye’nin NATO üyeliğinde 70 yıldır taahhütlerine bağlı bir ülke olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin dünyanın farklı bölgelerinde çok çeşitli misyon ve operasyonlara katıldığını, bu anlamda ilk 5 üye arasında yer aldığını ifade etti. NATO üyeleri arasında Türkiye’nin tek Müslüman devlet olduğunu hatırlatan Kalın, Türkiye’nin İslam coğrafyasında önemli bir köprü olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin NATO'nun mevcut güvenlik mimarisine somut biçimde katkıda bulunduğunu vurgulayan Kalın, Türkiye'yi vazgeçilmez bir ortak olarak tanımladı.

İBRAHİM KALIN: RUSYA SALDIRGANLIĞI KABUL EDİLEMEZ

Ukrayna-Rusya gerilimine değinen Kalın, bunun bir tehdit olduğunu NATO’nun kurduğu mekanizmalarla sorunun çözüleceğini belirtti. Kalın, buna örnek olarak ise, NATO'nun önleyici diplomasi mekanizmasının verilebileceğini ve Rusya'ya saldırganlığının kabul edilemez olduğu mesajı verilirken, diğer yandan bu mekanizmanın şimdi devreye konulması gerektiğini, Türkiye'nin bunu başından beri desteklediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna geriliminde arabuluculuk rolü üstlenme teklifine değinen Kalın, Türkiye'nin bu çatışmayı önlemede önemli rol oynayabileceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD başta olmak üzere NATO müttefikleri tarafından Suriye'de YPG/PKK'ya verilen destekten söz ederek, güvenliğin istikrarsız biçimde sağlanmaması gerektiğini, söz konusu desteğin hem Türkiye'nin ABD ve diğer müttefiklerle ilişkisini de baltaladığını hem NATO içinde birçok sürtüşme yarattığını hem de genel güvenlik kavramını zayıflattığını anlattı.

CZARNECKİDE: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK ÜSTLENDİ

SETA Brüksel'in Koordinatörü Talha Köse'nin moderatörlüğündeki toplantıya Avrupa Parlamentosundaki Avrupa Birliği-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Ryszard Czarneckide de video konferans yöntemiyle katıldı. Czarnecki, “Türkiye, 1952'den bu yana ise NATO çerçevesinde güvenlik ve savunma alanında Batı'nın sadık bir müttefiki olduğunu kanıtladı. Özellikle Soğuk Savaş sırasında Türkiye, NATO'nun güvenliği konusunda çok önemli bir sorumluluk üstlendi” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.