SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalcilerin futbol oyununda ikinci yarı: Yine hedef Türk futbol takımları

Rus işgalciler, Türk futbol takımlarını Kırım’ın işgalini meşrulaştırma aleti olarak kullanma girişimlerine devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2019 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalcilerin futbol oyununda ikinci yarı: Yine hedef Türk futbol takımları

Rus işgalciler, Türk futbol takımlarını Kırım’ın işgalini meşrulaştırma aleti olarak kullanma girişimlerine devam ediyor. UEFA tarafından tanınmayan işgal altındaki Kırım'ın futbol takımlarından PFC Kızıltaş’ın, Küçükçekmecespor ile Kırım’da rövanş maçını yapacağı ileri sürüldü.

http://qha.com.tr/haberler/rus-propagandasi-amator-kumeye-dustu/12469/

Yarımadada işgalden sonra kurulan PFC Kızıltaş takımı, geçen ay Kırım’ın Rusya tarafından işgalini meşrulaştırmak amacıyla PTT 1. Lig kulüplerinden İstanbulspor A.Ş. ile yapmayı planladığı hazırlık maçının tepkiler üzerine iptal edilmesinin ardından amatör lig Türk takımlarından Küçükçekmecespor'la oynamak zorunda kalmıştı. Ukrayna’nın işgal altındaki toprağı Kırım’da 2016 yılında oluşturulan ve UEFA tarafından tanınmayan Kırım Ligi futbol kulüplerinden PFC Kızıltaş’ın başkanı işbirlikçi Albert Kurşutov, Kırım’da rövanş maçının yapılacağını ileri sürdü.

Katıldığı bir radyo programında konuşan işbirlikçi Kurşutov, söz konusu maçın Akmescit’te inşa edilen Cuma Camii'nin açılış gününde yapılmasının planlandığını söyledi.

Türkiye’de Küçükçekmecespor'la yapılan maçı anlatan Kurşutov, Bodrumspor’la da maç yapmak istediklerini ancak UEFA’nın Kırım’daki takımlara işgal nedeniyle uyguladığı yaptırım nedeniyle bu maçın yapılmadığını söyledi. Kurşutov, 6 ay kadar önce Türk takımlarıyla maç yapma planlarının tekrar gündeme geldiğini ve “bu konuda müttefik bulduklarını” ifade ederek, bu fikri Rus işgalcilerin Türkiye’deki baş işbirlikçisi Ünver Sel’e anlattıklarını kaydetti.

http://qha.com.tr/haberler/isgalcilerin-futbol-oyunu-tutmadi-tepkiler-maci-iptal-ettirdi/11765/ RUS PROPAGANDA MEKANİZMASININ TÜRKİYE ISRARI

Türk Futbol Federasyonuna mektuplar gönderildiğini ve tekliflerine olumlu tepki aldıklarını ileri süren Kurşutov, kendilerine biri Ankara’da ve ikisi İstanbul’da olmak üzere 3 takımla maç yapma teklifinde bulunulduğunu, sonrasında ise seçenekler arasında sadece İstanbulspor’un kaldığını söyledi. Tüm devlet yönetim organları ve futbol organlarından gereken izinleri aldığını savunan Kurşutov, bu maç için İstanbulspor’a UEFA’nın da izin verdiğini ileri sürdü.

Ayrıca konuşması sırasında Kırım Tatar halkının en üst temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Başkanı Refat Çubarov’u da karalamaktan ve hiçbir gerçeklik payı olmayan iddialarda bulunmaktan da kaçınmayan işbirlikçi Kurşutov, Ukrayna zamanında Kırım Tatar Milli Meclisinin, Kırım’daki Kırım Tatar takımlarının gelişmesine ve daha üst seviyelere çıkmasına izin vermediğini ileri sürdü.

Bunun yanı sıra “dışarıdan engelleyici girişimlerde bulunulacağının farkında oldukları” için İstanbulspor ile maç planlarının sonuna kadar gizli tutulduğunu savunan Kurşutov, Türkiye’ye de Ukrayna’nın devlet sınırlarını ihlal ederek Moskova üzerinden uçtuklarını itiraf etti.

TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINI DA HEDEF ALDILAR

Olayın gündeme gelmesinden sonra Kırım Tatar Milli Meclisi ve Ukrayna Gençlik ve Spor Bakanlığının harekete geçtiğini ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığının Türkiye Dışişleri Bakanlığına protesto notası verdiğini anlatan Kurşutov, “Türkiye Dışişleri Bakanlığı tüm düzen ve yasaları ihlal ederek doğrudan futbol takımına yasak getirdi, oysa Türk Futbol Federasyonu aracılığıyla hareket etmeleri gerekiyordu.” diye konuştu.

http://qha.com.tr/haberler/haddini-asti-unver-sel-den-turkiye-ye-tehdit/12036/

Bilindiği gibi Kırım’ı işgalini meşrulaştırmak için algı operasyonu amacıyla yapılması planlanan girişimin suya düşmesinin ardından Kızıltaş, amatör Küçükçekmecespor’la maç yapmak zorunda kaldı. İşbirlikçi Kurşutov, söz konusu maçın İstanbulspor’un yardımlarıyla organize edildiğini, maça çıkana kadar da maç planını gizli tuttuklarını söyledi.

Kurşutov, 2019 yılının sonunda Kırım’da bir maç düzenlemek istediklerini, bunun Akmescit’te inşa edilen ve Rus işgalcilerin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da davet ettiği Cuma Camii açılış gününde gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Mart ayında oynanması planlanan PTT 1. Lig kulüplerinden İstanbulspor A.Ş. ile Ukrayna’nın işgal altındaki toprağı Kırım’da oluşturulan ve UEFA tarafından tanınmayan Kırım Ligi futbol kulüplerinden PFC Kızıltaş arasında hazırlık maçı tepkilerden sonra iptal edilince, bunun yerine yine işbirlikçilerin girişimiyle Küçükçekmece Metin Oktay Stadı’nda Küçükçekmecespor’la karşı karşıya gelmişti.

Propaganda amaçlı maçta, Rusya’nın Kırım’ı işgalini meşrulaştırma gayesini güden işbirlikçilerin, maç sırasında sözde Kırım Tatar ve Türk bayraklarıyla statta poz vererek ajitasyon çalışması yürütmeleri de dikkatlerden kaçmamıştı.

Rus propaganda mekanizması, işgali meşrulaştırmak için Türkiye'yi de algı operasyonlarının hedefine koymaktan çekinmiyor. Bu nedenle Türk futbol takımlarına yönelik propaganda başka hamleler de bekleniyor.

http://qha.com.tr/haberler/isgalcilerin-futbol-oyunu-tutmadi-tepkiler-maci-iptal-ettirdi/11765/ http://qha.com.tr/haberler/propaganda-maci-iptal-edildi-rus-buyukelciliginden-aciklama-geldi/11866/ KIRIM İŞGAL ALTINDA, UEFA’NIN YAPTIRIMLARI VAR!

UEFA tarafından tanınmayan KKTC Futbol Federasyonu kulüpleriyle TFF’ye bağlı kulüplerin yaptırımlar nedeniyle özel maç bile yapamadığı biliniyor.

Kırım futbol kulüplerinin Rusya Futbol Birliği himayesi altında Rusya liglerinde yaptığı maçlarım UEFA tarafından tanınmayacağı Ağustos 2014’te duyurulmuştu.

Daha sonra da UEFA, sözde Kırım yönetimine SKChF Sevastopol, Zhemchuzhina Yalta ve Tavria Simferopol takımlarının 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren RFS tarafından düzenlenen futbol organizasyonlarında yer almasını yasakladığını duyurmuştu. Buna bağlı olarak Rusya’nın UEFA ve Ukrayna’nın onayı olmadan işgal altındaki Kırım’da herhangi bir futbol müsabakası düzenleyemeyeceği bildirilmişti.

http://qha.com.tr/haberler/ukrayna-uefa-ya-basvuruyor-kirim-in-isgalini-futbolla-mesrulastirma-hamlesine-cevaben/11731/

Geçen yıl da Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA), Rus takımlarının işgal edilen Kırım’da düzenlenen kupaya katılmaları nedeniyle Rusya Futbol Birliği’ne karşı yaptırım uygulayabileceği duyurulmuştu.

2017 yılında Anji-2 ve Sokol isimli iki Rus futbol kulübünün işgal edilen Kırım’da düzenlenen kupaya katılması ve tüm maçların hem FIFA hem de UEFA tarafından yasa dışı işgalinin tanımadığı Kırım’da düzenlenmesi gerekçesiyle FIFA, ciddi yaptırımlar uygulamak için Rusya Futbol Birliği ile ilgili inceleme başlattığını bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.