SON DAKİKA
Hava Durumu

Karadağ'dan Rusya'ya siber saldırı suçlaması

Karadağ istihbaratı, Rus servislerinin hükümet sunucularına koordineli saldırılar düzenlediğini, ancak yetkililerin söz konusu saldırıları önlemeyi başardığını iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2022 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2022 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karadağ'dan Rusya'ya siber saldırı suçlaması

Karadağ istihbaratı, Rus servislerinin hükümet sunucularına koordineli saldırılar düzenlediğini, ancak yetkililerin söz konusu saldırıları önlemeyi başardığını iddia etti.

Karadağ Ulusal Güvenlik Ajansı (Agencija za Nacionalnu Bezbjednost-ANB), 26 Ağustos 2022'de yaptığı açıklamada, Rus servislerinin 22 Ağustos'tan bu yana Karadağ hükumet sunucularına iki kez koordineli siber saldırılar düzenlediğini duyurdu.

Balkan Insight'ın (BIRN, Balkan Investigative Reporting Network–Balkan Araştırma Raporlama Ağı) haberine göre ANB'nin basına verdiği demeçte, Karadağ'ın şu anda hibrit bir savaşta olduğu belirtilerek siber saldırının arkasında koordineli Rus servislerinin olduğu, bu tür bir saldırının Karadağ'da ilk kez gerçekleştirildiği ve uzun süredir hazırlandığı ifade edildi.

KARADAĞ HÜKUMETİ: HASARI ÖNLEMEYİ BAŞARDIK

Karadağ hükumeti, 22 Ağustos 2022 tarihinde sunucularına yönelik bir dizi siber saldırıyı ilk kez bildirerek, hasarı önlemeyi başardıklarını duyurdu. 26 Ağustos 2022'de görevi sona eren Kamu Yönetimi Bakanı Maras Dukaj, hükumet sunucusunun başka bir saldırıya uğradığını, ancak yetkililerin zamanında savunma önlemleri aldığını ve bazı sunucuların geçici olarak çevrimdışına alındığını söyledi.

Görevi sona eren Başbakan Dritan Abazoviç siber saldırıları tehlikeli ve siyasi amaçlı olarak nitelendirerek, 26 Ağustos'ta geç saatlerde siber saldırılarla ilgili olarak Karadağ Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Abazoviç, “Vatandaşların kişisel verileri şimdilik tamamen güvende ve hükumete ve kurumlarına yönelik tüm doğrudan saldırılar bastırıldı… İlk saldırı, hükümetin geçen haftaki gensoru oylamasından birkaç saat sonra gerçekleşti. Bunun istikrarsızlığa yol açabileceği konusunda uyardım," diye kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.