SON DAKİKA
Hava Durumu

Kıbrıs'ın fethi ilk kez etkinliklerle kutlanacak

Osmanlı Sultanı II. Selim Han zamanında 1 Ağustos 1571 tarihinde gerçekleşen Kıbrıs adasının fethinin 448. yıl dönümünün ilk kez etkinliklerle kutlanacağı duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2019 19:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 18:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kıbrıs'ın fethi ilk kez etkinliklerle kutlanacak

Osmanlı Sultanı II. Selim Han zamanında 1 Ağustos 1571 tarihinde gerçekleşen Kıbrıs adasının fethinin 448. yıl dönümünün ilk kez etkinliklerle kutlanacağı duyuruldu.

Konuyla ilgili Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi Başkanı Benter arasında görüş birliğine varıldığı aktarıldı.

Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, bu yıl Türk Tarih Kurumu'nun açıkladığı belgeler ile Kıbrıs'ın Fethinin 448. Yıl Dönümü Kutlamalarının çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmesinin görüş birliği ile karara bağlandığını bildirdi.

FETİHNAME-İ KIBRIS HEDİYE EDİLDİ

Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından kuruluş yılı olarak kabul edilen 1571 tarihi ile de örtüşen belgeler ve Fetihname-i Kıbrıs belgesi Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter'e görüşme sırasına hediye edildi.

TTK'dan yapılan duyuruda görüşmenin detaylarına ilişkin, "Prof. Dr. Kırpık, Kıbrıs'ın Türkler tarafından fethinin anılmasının bir toplumsal görev olduğunu ve böylesi bir günün millî bir anma günü olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Fetihname-i Kıbrıs, Kanunname-i Kıbrıs, Ebu's-Suûd Efendi'nin Kıbrıs'ın fethine dair fetvası, Misak-ı Millî Haritası gibi Kıbrıs tarihi ile ilgili önemli belgelerin paylaşıldığı toplantıda, Türk Tarih Kurumu ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi Müdürlüğü işbirliğinde Kıbrıs tarihine dair ilk defa yapılacak etkinlikler konuşuldu. Bu kapsamda Kıbrıs Vakıfları Belgeseli, Hala Sultan Kitap Günleri, Kıbrıs'ın Fethi'nin 448. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri gibi tarihi bakımdan önemli ve Kıbrıs tarihinde ilk sayılan önemli faaliyetlere dair hazırlıklar değerlendirildi." ifadelerinde bulunuldu.

http://qha.com.tr/haberler/islam-isbirligi-teskilati-kibris-turku-icin-onemli-bir-mecra/27693/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.