SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da çocuklar, Rusya'nın Türk ve Müslüman düşmanlığı propagandasının esiri haline geldi

Rusya, işgal ettiği Kırım'da çocuklara açık açık Türk ve Müslüman düşmanlığını aşılıyor. Kırım'ın işgalinin 7. yıl dönümü nedeniyle işgalciler yarımadada bir sıra etkinlik düzenleyecek. Okullarda yapılacak etkinlikler arasında "Rusya, Slavları kurtararak Kırım ile büyüdü" isimli etkinlik de yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2021 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2021 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da çocuklar, Rusya'nın Türk ve Müslüman düşmanlığı propagandasının esiri haline geldi

Rusya, işgal ettiği Kırım'da çocuklara açık açık Türk ve Müslüman düşmanlığını aşılıyor. Kırım'ın işgalinin 7. yıl dönümü nedeniyle işgalciler yarımadada bir sıra etkinlik düzenleyecek. Okullarda yapılacak etkinlikler arasında "Rusya, Slavları kurtararak Kırım ile büyüdü" isimli etkinlik de yer alıyor.

Rusya, işgal ettiği kadim Türk yurdu Kırım'da açık bir şekilde Türk ve Müslüman düşmanlığı propagandası yapıyor ve çocuklar, bu propagandanın adeta esiri haline geldi. Çünkü Slav olmayanlara karşı düşmanlığın tohumları okullarda ekiliyor. Kırım'da işgalci yönetim, işgalin 7. yıl dönümü nedeniyle geniş çaplı "kutlama" etkinlikleri düzenlemeye hazırlanıyor. Bu "kutlamalar" çerçevesinde okullarda da bir dizi etkinlik ve dersler yapılacak. İşgalciler, "Kırım baharı", "Rusya ile birleşme", "Ana limana dönüş" olarak adlandırdığı işgali "kutlamak" için okullara düzenlenecek etkinlikler ve derslerin planını dağıttı.

1783 YILINDAKİ İŞGALDE DE AYNISINI YAPTILAR

Kırımlı aktivist Elmaz Qırımlı'nın dün sosyal medya hesabından paylaştığı plana göre, okullarda "Kırım Rusya'ya geri döndü", "Kırım baharı çiçek açıyor", "Çok yüzlü Kırım" başlıklı dersler, sergiler, kompozisyon yarışmalarının yapılması planlanıyor.

Bunların yanı sıra, aynı plana göre tüm sınıflarda "Rusya, Slavları kurtararak Kırım ile büyüdü" isimli etkinlik yapılacak. Bu etkinlik, Rusya'nın, kadim Türk yurdu Kırım'ı ilk kez 1783'te işgal ettikten sonra uygulamaya koyduğu ve 2014 yılında ikinci kez işgal ettikten sonra devam ettirdiği Kırım'ı Ruslaştırma politikasını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İşgalci Rusya, bir taraftan, işgale karşı direnen Kırım'ın asli unsuru Kırım Tatarlarına çeşitli bahanelerle baskı uygulayarak onları vatan Kırım'ın dışına itiyor ve yarımadaya Rusları yerleştirmeye devam ediyor. Diğer taraftan da, Kırım sakinlerine Türk ve Müslüman düşmanlığı aşılıyor.

KIRIMOĞLU: KIRIM TATARLARININ KIRIM’I TERK ETMESİ İÇİN BASKI YAPILIYOR

Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin 7. yıl dönümü dolayısıyla şubat ayında Ankara'da gerçekleştirilen “Kırım: İşgal ve Direnişin 7. Yılı” etkinliğine iştirak eden Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,  işgal sonrasında Kırım'ı terk etmek zorunda kalanların ve yarımadaya yerleştirilen Rusların sayısı ile ilgili bilgileri paylaşmıştı. Kırımoğlu, işgalcilerin Kırım’a yasa dışı şekilde 600 bin ila 1 milyon Rus vatandaşını yerleştirdiğini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şu ana kadar Kırım’a, Rusya’nın resmi açıklamalarına göre 205 bin, bizim verilerimize göre 600 bin, işgal altındaki Kırım’da yaşayan soydaşlarımızın değerlendirilmelerine göre ise yaklaşık bir milyon Rus vatandaşı yerleştirildi.  Aynı zamanda, Rusya’nın 1783 yılındaki Kırım’ı ilk işgali döneminde olduğu gibi, Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarının Kırım Yarımadası’nı terk etmeye zorlamak için baskı nitelikli tüm önlemler alınıyor. İşgalcilerin Kırım’daki tüm bu eylemleri 1949 Cenevre Sözleşmesine göre savaş suçu sayılıyor. İşgalden sonra çeşitli sebeplerden dolayı Kırım’ı terk eden Kırımlıların sayısı 50 binden fazla, bunların yaklaşık 30 bini Kırım Tatarıdır. 30 bin belki çok önemli bir sayı olarak görülmeyebilir, ancak bu eski Sovyet Birliği sınırları içinde yaşayan ve Stalin tarafından 1944 yılında gerçekleştirilen soykırımdan sonra sağ kurtulan Kırım Tatar halkının yüzde 10’u.”

KAÇIRILAN VE ÖLDÜRÜLENLERİN YÜZDE 90’I KIRIM TATARI

Kırım Tatar Milli Meclisinin soydaşlarına devamlı Kırım’ı terk etmeme çağrısında bulunmasına rağmen Kırım Tatarlarının Kırım’ı terk etmek zorunda kaldığını Kırımoğlu, “İşgalci Rusya, baskılar aracılığıyla Kırım Tatarlarını hedef alıyor. Tutuklanan ve mahkum edilenlerin yaklaşık yüzde 77’sinin, evlere yapılan baskınların yüzde 95’inin, kaçırılan ve öldürülenlerin yüzde 90’ının Kırım Tatarları olduğunu belirtmek yeterlidir.” ifadelerini kullandı.

RUS İŞGALİNDEKİ KIRIM’DA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.