SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da tek kişilik eylemler bile işgalcileri rahatsız ediyor: Siyasi tutsak Mamutov'un annesi ve eşi alıkonuldu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde sözde polis görevlileri tek kişilik eylem düzenleyen siyasi tutsak Kırım Tatarı Enver Mamutov’un annesi Zarema Mamutova ile eşi Aliye Mamutova’yı alıkoydu.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2019 19:25
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2019 22:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da tek kişilik eylemler bile işgalcileri rahatsız ediyor: Siyasi tutsak Mamutov'un annesi ve eşi alıkonuldu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde sözde polis görevlileri tek kişilik eylem düzenleyen siyasi tutsak Kırım Tatarı Enver Mamutov’un annesi Zarema Mamutova ile eşi Aliye Mamutova’yı alıkoydu.

Kırım Tatarı Enver Mamutov işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla uydurulan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yaklaşık üç yıl önce Bahçesaray’da tutuklanmıştı. Rusya’da Rostov-Na-Donu şehrindeki Kuzey Kafkasya Bölgesi Askeri Mahkemesi aralık ayında Enver Mamutov hakkında 17 yıl hapis cezası ve bu cezanın tamamlanmasının ardından bir buçuk yıl süreyle özgürlüğün kısıtlanması kararı almıştı.

Oğluna verilen 17 hapis cezasını protesto eden Zarema Mamutova, “Oğlum terörist değil. 17 yıl hapis cezası ne için?!” yazılı pankartla tek kişilik eylem yaptı. Bir süre sonra kadının yanına ve eylemi telefonuyla canlı yayında yayınlayan Aliye Mamutova’nın yanına sözde polis görevlileri yaklaştı. “Polis görevlileri” Aliye Mamutova’yı eylem yapan kadının yanında durmaya devam etmesi durumunda eylemlerinin “izinsiz toplantı” olarak değerlendirileceği konusunda uyardı. Uyarıdan sonra Aliye Mamutova yolun karşısına geçti ve çekimi oradan yapmaya devam etti. Daha sonra “polis görevlisi” Rusya yasalarının tek kişilik miting düzenlemeye izin verdiğini ancak eyleme iki kadının katıldığını gerekçe göstererek iki kadını da “polis şubesine” götürdü.

İki kadının gözaltına alındıktan birkaç saat sonra serbest bırakıldıkları, kendilerine herhangi bir suçlamanın yöneltilmediği aktarıldı.

http://qha.com.tr/haberler/kirim-da-isgalcilerin-alikoydugu-evlatlari-icin-protesto-eylemlerine-devam-ediyorlar/17085/?fbclid=IwAR1v-9Xb76z5P6v4y86wMfxYqV5H8YNrujIHq02YncS1EvR3EYwZyMUv340

RUS MAHKEMESİ 4 KIRIM TATARINI MAHKUM ETTİ

Rusya’da Rostov-Na-Donu şehrindeki Kuzey Kafkasya Bölgesi Askeri Mahkemesi, Rus işgali altındaki Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir davası” çerçevesinde 2016 yılında Bahçesaray’da tutuklanan Kırım Tatarları Remzi Memetov, Enver Mamutov, Rüstem Abiltarov ve Zevri Abseitov (Birinci Bahçesaray Grubu) hakkında alınan ceza kararlarını açıklamış, Enver Mamutov hakkında 17 yıl hapis cezası ve bu cezanın tamamlanmasının ardından bir buçuk yıl süreyle özgürlüğü kısıtlama kararı vermişti. (Özgürlüğün kısıtlanması; ev hapsi, ikamet yerinin izinsiz değiştirilememesi, seyahat özgürlüğünün kısıtlanması gibi hükümleri içeriyor)

Diğer Kırım Tatarları Remzi Memetov, Rüstem Abiltarov ve Zevri Abseitov hakkında ise 9’ar yıl hapis cezası ve birer yıl özgürlüğü kısıtlama kararı alınmıştı.

http://qha.com.tr/haberler/baski-altinda-sessiz-cigliklar-kirim-da-bir-tek-kisilik-eylem-daha-yapildi/16903/ İŞGALCİLERİN KIRIM TATARLARINA AÇTIĞI SİYASİ GÜDÜMLÜ DAVANIN TARİHÇESİ

Bilindiği gibi Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, Kırım Tatarlarının toplu olarak yaşadıkları Hanlar Çayırı (6. Mikrorayon) mahallesinde 12 Mayıs 2016 tarihinde 5 Kırım Tatarının evinde ve Kırım Tatarlarına ait Karavansaray Kafe'de arama yapılmış ve aramalar sonrasında Zevri Abseitov, Remzi Memetov, Rüstem Abiltarov ve Enver Mamutov olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı. Bahsi geçen kişiler, Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütüne üye olmakla suçlandı.

İşgalciler, Kırım Tatarı Remzi Memetov’u  daha önce zorunlu psikiyatri muayenesine göndermişti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında, Bahçesaray’da tutuklanan Kırım Tatarları Remzi Memetov, Enver Mamutov, Rüstem Abiltarov ve Zevri Abseitov, mayıs 2018’de Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrine sevk edilmişti.

Sözde Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle, FSB işgal edilen Kırım’da muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın yaparak yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor.

http://qha.com.tr/haberler/babasiz-kalan-cocuklari-unutturmadilar-lviv-de-kirim-tatar-siyasi-tutsaklara-destek-eylemi/16884/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.