SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'da Ukrayna eğitimi uzaktan verilmeli

Emine Ceppar: "Kırım’daki çocuklar için Ukrayna eğitimi alma fırsatlarını korumak çok önemlidir."

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2016 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2016 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'da Ukrayna eğitimi uzaktan verilmeli

Ukrayna Enformasyon Politika Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna’nın işgal edilen topraklarında yaşayan çocukların Ukrayna eğitimi alabilmeleri için etkin bir mobil online platformun oluşturması gerektiğini savundu.

Kiev’de “Ukrayna’da yeni şartlar altında eğitime eşit erişim” adlı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Etkinliğe davet edilen uzmanlar ve hükümet temsilcileri bir dizi problemlerin yanı sıra işgal edilen topraklarda yaşayan çocuklara Ukrayna eğitimini sağlama sorununu da ele aldılar.

Toplantıda konuşan Ukrayna Enformasyon Politika Bakan Yardımcısı Emine Ceppar Rus hükümetinin eğitim yardımıyla çocukların beynini yıkamaya çalıştığını kaydederken, “Bugün eğitim açıkça propaganda aracına dönüştü. Vatanseverlik eğitimi sloganı altında, rejim ve Putin’e sevgi empoze ettiriliyor, ayrıca özgürlük yoksunluğu idealize ediliyor. Eğitim Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işlediği suçları aklıyor. İstatistiğe bakılırsa, yüzde bir oranından daha az öğrencinin Ukraince diline erişimi var. Yani Kırım’da Ukrayna ile ilgili her şey potansiyel tehlike altında” diye konuştu.

Ukrayna eğitimi vermek isteyen ebeveynlerin çok büyük zorluklarla karşılaştığını anlatan  “Almenda” Halk Aydınlatma Merkezi koordinatörü Valentina Potapova, “Bugün işgal edilen Kırım’da temel eğitim sertifikası olan çocuklar yok, çünkü işgalin üçüncü senesindeyiz. Ukraynalı okul diploması almak için, kolaylaştırılmış sisteme rağmen bu çocuklar dışarıdan eğitim alma sistemine kaydolmalılar. Gerçekte bu süreç nasıl işliyor bakalım. Bugün Kırım’da 11. sınıfta okuyan bir çocuk, yaklaşık 16-19 tematik değerlendirmeden geçmeli, 9. sınıfın 3 sınavından geçerek 10. sınıfa geçmeli sonra da bu sınıfın tematik değerlendirme sınavlarından geçmeli ve sonuçta 11. sınıf için de aynı işlemlerden geçtikten sonra belgeleriyle Dış Bağımsız Değerlendirme'ye başvurmak zorunda. Bu çocuklar için çok büyük bir baskı” diye kaydetti.

Emine Ceppar bu sorunu çözebilmek ve işgal edilen topraklarda yaşayan çocukların Ukrayna eğitimi alabilme olanakları olması için online platform oluşturulması gerektiğini kaydederek, “Bence özellikle benim için bu devlet politikası olmalı. Kırım’daki çocuklar için eğitim fırsatlarını korumak çok önemlidir. En kolay ve etkileyici yol ise etkin bir mobil online platform oluşturmaktır” şeklinde konuştu.

Bu konuda uluslararası kuruluşların yardımcı olabileceğini kaydeden Bakan Yardımcısı, “Eğitim sisteminin reformu sırasında söz konusu platformun oluşturulması  ve finanse edilmesi öngörülmeli. Bence UNESCO ve UNİCEF sistemleri, Ukraince uzaktan eğitim alma amaçlı online platform projesinin finansmanına katılabilirler” diye belirtti.

Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadadaki eğitim dünyadan tamamen izole edildi. Ayrıca Kırım’da verilen diplomalar sadece Rusya’da tanınıyor. Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığına göre iki sene içinde işgal edilen Kırım’dan 15 bin öğrenci Ukrayna’ya taşındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.