SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’daki eski Türk lisesi yok ediliyor

Profesör Vladimir Kazarin, Tankovoye Lisesi'nin yakın zamanda Ukrayna'nın ana kısmına taşınacağını umuyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2018 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’daki eski Türk lisesi yok ediliyor

İşgal edilen Kırım’ın Bahçesaray bölgesi Büyüksüren (Tankovoye) köyünde bulunan yetenekli çocuklar yatılı okulu kapanabilir.

Kiev’de 17 Mayıs tarihinde “Uluslararası Bilgi Alanında Kırım Sorununun Tanıtılması. Dünya’nın Sessiz Kalmasını Nasıl Önleyebiliriz?” adlı konferansta konuşan Vladimir Vernadskiy Tavriya Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Vladimir Kazarin, “Bugün Kırım Tatarları tarafından oluşturulan ve 25 yıldır var olan çok iyi bir eğitim kurumu olan Tankovoye Lisesi yok ediliyor. Bu lisede çocuklar dört dilde eğitim görüyorlardı. Ukraince, Rusça, Türkçe, Kırım Tatarca ve İngilizce biliyorlardı. Liseye girmek için büyük rekabet vardı, 60 çocuktan sadece biri alınıyordu. Şu an bu kurum yok ediliyor.” diye konuştu.

Vladimir Kazarin, yakın gelecekte Tankovoye Lisesi'nin Ukrayna ana kısmına taşınarak “tüm Ukrayna için, ortaokul faaliyetlerinin düzenlenmesinde bir modeli” olacağını umduğunu ifade etti.

Bahçesaray bölgesi Büyüksüren (Tankovoye) köyündeki yetenekli çocuklar yatılı okulu FETÖ'ye alakalı bir vakıfça kurulmuştu. Lisede başlangıçta çoğu Müslüman ve Kırım Tatarı olan erkek çocuklar eğitim görüyordu.

2015 yılında lise işgalci hükümet tarafından zapt edildikten sonra lise öğrencileri elektrik kesintileri gerekçesiyle tatile gönderildi, onların yerine yetiştirme yurdundan çocuklar getirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.