SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım okullarında 3 dilde eğitim verilecek

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2012 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2012 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım okullarında 3 dilde eğitim verilecek
Kırım milletvekili, Maarifçi Kırım Tatar Öğretmenler Birliği Başkanı Safure Kacametova, Kırım’daki okullarda Kırım Tatarca, Rusça ve Ukraince eğitim verilmesini öngören Kırım Okulu (Kromsakya Şkola) 3 dilde eğitim projesinin uygulanacağını söyledi.

Kacametova, QHA’ya yaptığı açıklamada projenin uygulanacağı okulları Kırım Parlamentosu Eğitim, Bilim, Gençlik ve Spor Daimi Komisyonu bünyesinde kurulan Koordinasyon Kurulunun belirleyeceğini söyledi.

Koordinasyon Kurulu üyesi olan Kacametova, “Akmescit’te bulunan okulların yarısında Kırım Tatar dili öğretilmiyor. Bu okullarda okuyan Kırım Tatar çocukları ana dilini seçmeli ders olarak bile görmüyor. Ben bunun için ‘Kırım Okulu’ projesinin, öğrencilere ana dilini öğrenmeleri için gereken şartları sağlamayan ve böylelikle Anayasal haklarını ihlal eden tek dilli okullarda uygulanmasını teklif ettim. Proje koordinatörleri teklifimi kabul etti, ama son karar henüz kabul edilmedi.”

Kacametova, projenin önemini şöyle izah etti: “Okul müdürleri ve toplumun, zamanın koşullarının 3 dilliliği gerektirdiğini anlaması gerekir. Kırım’da 3 dilde ancak Kırım Tatarları konuşurken memurlar, Kırım Özerk Cumhuriyeti yönetimi 1 veya 2 dil biliyor ve çok dilliliğe, çok kültürlülüğe ihtiyaç duyulduğunu beyan ediyorlar.”

Kacametova, Kırım Tatarlarının çok zor olan sürgünden anavatanı Kırım’a geri dönüş sürecinde dil sorununu maddi destek olmadan çözdüğüne dikkat çekti. Kacametova, “Kırım Tatar öğretmenlerinin isteği ile okullar, sınıflar açılmıştı, Maarifçi Kırım Tatar Öğretmenler Birliği kurulmuştu. Kırım Tatar dilinde eğitim veren okullarda iki dillilik çoktandır uygulanıyor.  Bizim öğrencilerimiz okuldan mezun olurken iki dil: Kırım Tatarca ve Rusça çok iyi biliyorlar, aynı zamanda resmi dil olan Ukraynaca ve bir yabancı dil biliyorlar. Ukrayna dilinde eğitim veren okullarda durumun aynı olduğunu düşünüyorum, ama onların durumu bizden daha içi çünkü Kiev onlara daha çok rehber, kılavuz ve derslik kitaplarını veriyor.”

Safure Kacametova, Kırım Eğitim Bakanlığının üzerinde çalıştığı Kırım Tatar Dilinde Eğitim Konseptinin hayata geçirilmesine yönelik devlet programının Kırım Tatar dilinde eğitime büyük destek sağlayabileceğini söyledi. Kacametova, Kırım Eğitim Bakanlığının program taslağı hazırlığının uzattığını dile getirdi.

Kacametova, “Kırım’da Rus ve Ukrain dillerinde eğitim sisteminin yanı sıra Kırım Tatar dilinde eğitim sisteminin çalışması gerekir. Kırım Parlamentosu, Kırım tatar Dilinde Eğitim Konseptini ta 2010 yılında kabul etmişti. Ukrayna Anayasası ve Eğitim Kanunu, ana dillerinde eğitimin gelişmesini garanti ediyor. Ben, devletin adım adım olarak kabul ettiği kararlara uyması durumunda bizim başka bir deneye ihtiyaç duymayacağımızı düşünüyorum. Kırım’da ana dillerinde eğitim veren okullar tarihte vardı ve gelecekte da olacak, bunun için sadece ilgili devlet programının olması ve finans ayrılması gerekir. Biz, 1994 sürgünü sonucunda yok edilen Kırım Tatar dilinde eğitim sisteminin çalışmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için ben, ‘Kırım Okulu’ projesine titiz yaklaşıyorum.”dedi.

3 dilde eğitim verilmesini öngören “Kırım Okulu” programı Kırım Parlamentosu ve Kırım Eğitim Bakanlığında destek görüyor. Programın 1-2 yıl sonra çalışabileceği tahmin ediliyor.
Mavile Abkerimova, Osman Bayramaliyev


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.