SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Halkının Sürgünü'nün 75. yıl dönümünde kullanılacak logo belli oldu

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2019 09:59
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 18:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Halkının Sürgünü'nün 75. yıl dönümünde kullanılacak logo belli oldu

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Halkının Sürgünü'nün 75. yıl dönümü dolayısıyla yapılacak tüm anma etkinliklerinde kullanılacak logoyu açıkladı.

Facebook üzerinden KTMM tarafından onaylanmış logonun fotoğraflarını paylaşan Çubarov, 18 Mayıs Kırım Tatar Halkının Soykırım Kurbanlarını Anma Günü'ne ithaf edilen tüm etkinliklerde kullanılacak posterlerin orijinal fotoğraflarını isteyen herkesin Kıyiv Kırım Evi Program Müdürü Alim Aliyev’e başvurabilecekleri belirtti.

Alim Aliyev’in e-mail adresi: crimeanhousekyiv@gmail.com

https://www.facebook.com/dogrujol/posts/2133620526733090

http://qha.com.tr/kryim-tataryi/letonya-1944-kirim-tatar-surgununu-soykirim-olarak-tanimaya-hazirlaniyor/25264/

KIRIM TATAR SÜRGÜNÜNÜ HATIRLATAN LOGO

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nün 75. yılına atfen Kırım Tatar Milli Meclisince ilan edilen logoda, Sovyetler'in Kırım Tatarlarını tren vagonlarına doldurularak sürgüne göndermesine vurgu yapıldı.

Sovyetlerin büyük bir yıkımla, Kırım Tatarlarını ana vatanlarından topyekün bir şekilde sürdüğü gün olan 18 Mayıs 1944 tarihi, yüz binlerce insanın açlığa, susuzluğa ve çeşitli zorluklara maruz bırakıldığı kara bir gün olarak tarihe geçmişti.

Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuldu. Ana vatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı.

KIRIM TATAR SOYKIRIM KURBANLARINI ANMA GÜNÜ

Ukrayna’da Kırım Tatar sürgünü resmen soykırım olarak tanındı. 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınmasını öngören 2493 No'lu karar tasarısı Ukrayna Parlamentosu tarafından 12 Kasım 2015 tarihinde yapılan oturumda kabul edildi. Bunun yanı sıra 18 Mayıs, "Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü" olarak kabul edildi.
 
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Başsavcılığı’na bağlı olarak kurulan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, 2016 yılında 1944 Kırım Tatar Sürgünü olayı ile ilgili soruşturma başlattı.

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalci güçler, 5 yıldan beri Kırım Tatarlarına sürgün kurbanlarını anmak için toplu etkinlikler ve mitingler düzenleme izni vermiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.