SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Naciye Filimonova vefat etti

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2022 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2022 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Naciye Filimonova vefat etti

Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Naciye Filimonova 65 yaşında hayata gözlerini yumdu. Filimonova, Kırım Tatar milli hareketine ve Kırım Tatar kültürünün gelişmesine sağladığı katkılarıyla hatırlanacak.

Kırım Tatar milli hareketi aktivisti,  “Ebediyet” vokal topluluğu kurucusu, koro şefi Naciye Filimonova, dün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 65 yaşında yaşama veda etti. Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Naciye Filimonova 65 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kırım Tatar milli hareketine ve Kırım Tatar kültürünün gelişmesine sağladığı katkılarıyla hatırlanacak olan Filimonova, sürgün sırasında Özbekistan’da milli hareket üyesi bir ailede dünyaya gelmişti.

NACİYE FİLİMONOVA KİMDİR?

Naciye Filimonova, 1957 yılında sürgündeki Kırım Tatar milli hareketinin merkezlerinden biri olan Özbekistan’daki Begovat kentinde milli hareket üyesi ailede dünyaya geldi. Filimonova, müzik okulunun son senesinde Kırım Tatar bestekar Edem Nalbandov’un “Tan yıldızı” şarkısını ilk kez duyduktan sonra hayatının mesleğini seçti. Begovat Müzik Okuluna kaydolan Filimonova, Edem Nalbandov’un şefliğini yaptığı koroda şarkı söylemeye başladı. 

Filimonova, Kırım Tatarlarının 1987’de Moskova’daki Kızıl Meydanı’nda düzenlediği eyleme ön saflarda katıldı. 1988 yılında Naciye Filimonova vatan Kırım’a döndü. İlk başta Seyitler bölgesine yerleşen Filimonova, daha sonra Bahçesaray’a taşınarak burada satın aldığı arsada evini inşa başladı. Vatanında karşılaştığı sorunlardan dolayı mesleğinden ayrı kalan Filimonova, Bahçesaray'da milli okul açıldıktan sonra müzik öğretmenliği yapmaya başladı. Filimonova 2004 yılında "Ebediyet" vokal topluluğunu kurdu. "Ebediyet" milli vokal topluluğu Kırım ve Kırım dışında düzenlenen bir çok yarışmada ödüller kazandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.