SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak gözaltına alındığı sırada gördüğü işkenceleri anlattı

Kırım Tatar siyasi tutsak Osman Arifmemetov, gözaltına alındığı sırada Rus kolluk kuvvetleri görevlilerinin kendisine ve arkadaşlarına uyguladığı insanlık dışı muameleyi anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2019 20:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 20:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak gözaltına alındığı sırada gördüğü işkenceleri anlattı

Kırım Tatarlarına yönelik sistematik baskı politikası uygulayan işgalciler, işkence suçunu işlemekten de çekinmediklerini bir kere daha kanıtladılar.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 27 Mart tarihinde düzenlenen toplu baskınların sırasında işgalci güçler tarafından bulunamayan ve daha sonra  Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Osman Arifmemetov, gözaltına alındığı sırada Rus kolluk kuvvetleri görevlilerinin kendisine ve arkadaşlarına uyguladığı insanlık dışı muameleyi anlattı.

ATR televizyon kanalına gönderdiği mektupta siyasi tutsak şu ifadeleri kullandı:

“27 Mart 2019 tarihinde saat 22.00 ile 23.00 arasında ben (Osman Arifmemetov) ve arkadaşlarım Remzi Bekirov ve Vladlen Abdulkadırov, Rostov-na-Donu şehrindeki McDonalds kafesinde bulunuyorduk. Siyah giyinmiş maskeli silahlı insanlar McDonalds binasına baskın düzenleyerek kendilerini, tanıtmadan bizden kimliklerimizi göstermemizi istedi. Ben Rusya pasaportumu gösterdim. Ellerimize ters kelepçe taktılar. Daha sonra bizi bir minibüste koltuklar arasında yüzüstü yatırdılar. Bizi kaçıranlar sırtımıza basarak yürüyordu. Bizi ormanlık bir yere getirdiler. Kelepçelerden tutarak kalça ve bacaklarıma tekme attılar. Copla kafama vurdular, bunun sonucunda ben birkaç kez bilincimi kaybettim.

Minibüsteyken ceplerimizi ve el çantamı iznim olmadan aramışlar. Bunun sonucunda çantamda olan namazlık, 16 bin 50 ruble tutarında param, parfümüm, şapkam, Ukrayna kimliğim ve  pasaportum kayboldu. Ayrıca kolumdaki kol saatimi de çıkardılar ve cep telefonuma el koydular.

http://qha.com.tr/haberler/baski-altinda-sessiz-cigliklar-damadi-icin-protesto-eylemi-duzenledi/22510/

Bilincimi kaybettikten sonra, yeşil kıyafet ve maske giyen adamlar amonyak koklatarak beni kendime getirdi. Bu insanlar da kendini tanıtmadan beni başka bir minibüse bindirip farklı bir yere götürdüler. Gece geç saatte bizi bilinmeyen bir yere getirdiler. Yaklaşık bir saat sonra başka yeşil üniformalı şahıslarla bizi bir minibüse bindirdi ve Akmescit’teki Franko sokağındaki FSB binasına getirdi. Tüm bu süre boyunca ellerim ters kelepçeliydi. Şahsi eşyalarım bana geri verilmedi.”

http://qha.com.tr/haberler/avukat-semedlayev-kirim-tatar-aktivistler-alikonuldugu-sirada-darp-edildi/16017/ SİSTEMATİK BASKI KIRIM TATARLARINI HEDEF ALIYOR

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskınlar düzenlendi. 
Aynı gün aramalar sonucunda 20 Kırım Tatarı işgalci güçler tarafından gözaltına alınırken, baskın sırasında evlerinde olmayan 4 kişiyi bulmak için operasyon düzenlendi. 28 Mart 2019 tarihinde kayıp 4 Kırım Tatarından 3’ünün Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde alıkonulduğu öğrenilirken, 4. Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un nerede olduğu hala tespit edilemedi. Eşinin, Yayaçikov’un kaçırıldığına dair polise ihbarda bulunduğu öğrenildi.

Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi işgalcilerce 27 Mart 2019 tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları hakkında 15 Mayıs 2019 tarihine kadar tutukluluk kararı verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.