SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarlarının siyasi ve fikri önderlerinden Cafer Seydahmet Kırımer Kıyiv’de anılacak

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2019 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2019 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarlarının siyasi ve fikri önderlerinden Cafer Seydahmet Kırımer Kıyiv’de anılacak

Kıyiv (Kiev) Yunus Emre Enstitüsünde Kırım Tatarlarının liderlerinden Cafer Seydahmet Kırımer anılacak.

16 Nisan 2019 tarihinde Kiev Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleştirilecek olan etkinlikte Kırımer, konu hakkında araştırmaları bulunan ve Kırımer’in de meslektaşı olan hukukçu ve araştırmacı yazar İsmail Küçükkılınç tarafından anlatılacak.

Kıyiv Yunus Emre Enstitüsünden yapılan açıklamaya göre, konuya ilgi duyan herkesin davetli olduğu bu etkinliğe katılım ücretsiz ve serbest olacak.

Etkinlik, saat 14.00’da başlayacak.

Etkinlik adresi: Kiev Yunus Emre Enstitüsü Konferans Salonu, Puşkinska C. No.28.

https://www.facebook.com/yeekiev/posts/856102901408495?__tn__=-R KIRIM HALK CUMHURİYETİ VE CAFER SEYDAHMET KIRIMER

Kırım Tatarları yaklaşık 134 yıl boyunca Çarlığın işgalinde kaldıktan sonra 1917 yılında Kırım Halk Cumhuriyetini kurdular. “Kırım Kırımlılarındır” sözüyle yola çıkan Kırım Halk Cumhuriyeti Kırım’da özgür bir devlet kurdu. Bolşevikler tarafından 1918 ilkbaharında Kırım’ın tekrar işgal edilmesiyle yıkılan Kırım Halk Cumhuriyeti’nin Hariciye (Dışişleri) ve Harbiye (Savaş) Bakanı ise Kırım Tatar toplumu arasında iyi tanınan Cafer Seydahmet Kırımer’di.

Cafer Seydahmet Kırımer; Kırım Tatar, Ukrayna ve Türkiye tarihinin ortak simalarından biridir. 1889 yılında Kırım’da Kızıltaş’ta doğan Kırımer ilk öğrenimini Kırım’da tahsil ettikten sonra ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlamıştır. Kırımer daha sonra Sorbonne Üniversitesinde hukuk alanında yüksek öğrenimini tamamlamıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla beraber Kırım’ın özgürlüğü için mücadele etmiş ve Kırım Halk Cumhuriyeti’nde önemli görevler üstlenmiştir. Bu sırada Kiev’de kurulan Hruşevski (Gruşevskiy) hükümeti ile dostane ilişkiler tesis eden Kırımer, Bolşeviklerin Kırım’ı işgali üzerine Kiev’e giderek çalışmalarını bir süre de burada devam etmiştir. Daha sonra tekrar Kırım’a geçerek burada kurulan Süleyman Sulkiyeviç hükümetinde yer alan Kırımer bu hükümetin Kasım 1918’de dağılmasıyla beraber bir süre İstanbul’da yaşamak zorunda kalmıştır.

Bu tarihten itibaren hayatı Kırım dışında sürgünde geçen Kırımer, 1932-1933 yıllarında Stalin’in uyguladığı politikaların sebep olduğu ve milyonlarca Ukraynalının açlıktan öldüğü Holodomor’u (Suni açlık) dünya kamuoyuna duyurmak için önemli çabalar sarf etmiştir.

Daha sonraki hayatının önemli bir bölümünü Türkiye’de geçiren Kırımer, Kırım meselesinin Türk kamuoyunda anlaşılması için çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur. Kırımer 1960 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.