SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Kırım'ı işgalden kurtarma meselesi daima Ukrayna'nın gündeminde kalacak

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna seçimlerini değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2019 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Kırım'ı işgalden kurtarma meselesi daima Ukrayna'nın gündeminde kalacak

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna seçimlerini değerlendirdi.

Ukrayna'da resmi olmayan seçim sonuçlarına göre yüzde 73,2 oy oranıyla seçilen komedyen Vladimir Zelenskiy'in sürpriz galibiyeti ve seçim sonuçlarına dair Kremlin'in tutumu hakkında konuşan Kırımoğlu, “Trump ABD başkanı olunca, Rusya’da şampanya patlatarak kutlamışlardı. Şimdi Trump en nefret ettikleri adam oldu. Yarın Zelenskiy için de aynısı olabilir. Önce (şimdilik) şampanya patlatıp kutlasınlar.” değerlendirmesinde bulundu.

http://qha.com.tr/haberler/refat-cubarov-ukrayna-cumhurbaskanligi-secimlerini-yorumladi/23571/ KIRIMOĞLU, KIRIM TATARLARINA SESLENDİ

Kırım Tatarlarının milli lideri değerlendirmesine, "Poroşenko'nun kaybetmesiyle bir çatışma kaybettik ama savaşı kaybetmedik. Hakikat bizim tarafımızda, hakikat bir gün galip gelecek. Kırım'ı işgalden kurtarma meselesi daima Ukrayna devletini gündeminde kalacak ve inşallah daha da güçlenecektir. Böyle olması için biz çalışmalarımıza devam edeceğiz." sözleriyle devam etti.

Kırımoğlu, Zelenskiy doğru şeyler yaparsa kendisini elbette destekleyeceklerini ancak yanlışa sürüklendiğinde kendisine karşı duracaklarını açıkca ifade etti. Zelenskiy'in siyasi tecrübesinin olmadığını hatırlatan Kırımoğlu, Ukraynalıların Zelenskiy'e verdiği desteğin giderek düşeceği kanaatinde olduğunu kaydetti.

Kırım Tatarlarının milli lideri, Zelenskiy'e Ukrayna ve işgal altındaki Kırım hakkındaki sorduğu sorulara doğrudan cevap vermemesine de değinerek onun kendisine açık ve doğrudan bir cevap vermediğini hatırlattı. Öte yandan Kırımoğlu, Zelenskiy'in ekibince kendisine verilen "Putin ile barış isteme" ve "Ukrayna'ya barışın gelmesi" konusundaki cevabının da realist olmadığını ifade etti. Ukrayna'nın Rusya'ya hücum etmediğini anımsatarak dolayısıyla Ukrayna topraklarının işgal altında olduğuna ve bu savaşı Rusya'nın çıkardığına dikkat çekti.

http://qha.com.tr/haberler/ukrayna-cumhurbaskanligi-secimlerinin-2-turu-oylarin-yuzde-94-u-sayildi/23589/

Kırımoğlu, mevcut Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun Ukrayna Anayasasında yer alan "Kırım Otonom Cumhuriyeti" konusunda Çalışma Grubu oluşturduğunu ve Kongreye sunulacağı bilgisini de paylaştı. Zelenskiy'e Cumhurbaşkanı olduğu takdirde buna nasıl bakacağını sormasına değinen Kırımoğlu, bu sorunun çok önemli olduğunu ve buna bir cevap alamadığını belirtti. Kırım Tatar halkının çektiği eziyetleri ve işgal ve sonrasında yaşadıklarını göz önüne alarak bunun için bir tedbir alınması gerektiğini de söyledi.

KIRIMOĞLU: ZELENSKİY'İN BU MESELEDE BİR MALUMATI YOK

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu, "Benim düşünceme göre, özellikle Kırım'ın işgali konusunda yeterli malumatı yok. Kırım ve işgal konusunda sağolsun Cumhurbaşkanı destek verdi. Ancak esas olarak biz bunu gerçekleştrdik. Şimdi ki sseçilen Cumhurbaşkanı destek vermese bile biz bu meselede çalışmalarımıza devam ederiz. Bizim Kırım Tatar faktörü o kadar önemli ki bizim uluslararası kuruluşlar birinci olarak bizi dinleyecekler. " değerlendirmesinde bulundu.

http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-yaklasik-3-5-bin-kirimli-secmen-oy-kullanacak/23530/ UKRAYNALI DENİZCİLER KONUSUNDA TÜRKİYE İLE GÖRÜŞME

Kırımoğlu, Rusya'daki siyasi tutsaklar meselesine de değinerek, "Mahpuslar meselesinde belki Zelenskiy kazandıktan sonra daha çok kişi serbest bırakılabilir. Örneğin, 24 Ukraynalı asker rehin alındığında biz Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Putin ile konuşun ve onların bırakılması için yardımcı olun dedik. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bize 'Putin seçimlerden önce tutukluları serbest bırakmayacak' dedi. Çünkü Putin'in siyaseti, insanları kendi politikaları için rehin olarak kullanmak üzerine." değerlendirmesinde bulundu.

Kırımoğlu konuyla ilgili olarak, "Kırım Tatarlarının bırakılması konusu biraz zorlu olacak." dedi.

http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-ndan-zelenskiy-e-kirim-la-ilgili-5-kritik-soru/19848/

İşgalci Rus yönetiminin, KTMM yetkilileri İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz'ün serbest bırakılmaları için iki terörist ile takas edildiklerini hatırlatan Kırımoğlu, Zelenskiy ile Putin'in elbette müzakerelerde bulunacağını ancak Kırım'ın işgalden kurtarılması çerçevesinde ve Budapeşte referandumu formatında olması gerektiğinin altını çizdi.

KIRIMOĞLU'NDAN UKRAYNA'DA YENİ "EUROMEYDAN OLAYLARI" UYARISI

Kırım Tatar halkının milli lideri, yeni Ukrayna yönetimiyle ilgili olarak, "Yanlışlıklar yapılırsa yine bir Euromeydan olabilir ve bu sefer barış içinde geçmez. Elbette Zelenskiy de bunun farkında ve ona göre davranacak." dedi.

http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-bu-zelenskiy-in-cevabi-degil/20842/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.