SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC Dışişleri Bakanı Özersay: Doğu Akdeniz'de artık sahadayız

Haber Giriş Tarihi: 06.07.2019 22:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC Dışişleri Bakanı Özersay: Doğu Akdeniz'de artık sahadayız

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Doğu Akdeniz'de denge kurulduğunu ve artık sahaya çıkıldığını ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği temaslar, Doğu Akdeniz'deki son gelişmeler ve kapalı Maraş'a ilişkin, Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

KKTC hükûmeti olarak Kıbrıs Türkünün sesini duyurma ve görünürlülüğünü arttırma hedefleri doğrultusunda Cenevre'ye geldiklerini söyleyen Özersay, Cenevre ziyaretinin Birleşmiş Milletler'in (BM) çok önemli kuruluşları nedeniyle önemli olduğunu hatırlattı.

RUMLAR ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

BM İnsan Hakları Konseyi'nin ülkelere yönelik raporlar hazırladığını söyleyen Özersay, KKTC'deki insan hakları durumuna ilişkin çeşitli başlıkların olduğunu vurgulayarak kendilerinin atması gereken adımlar ve beklentilerle ilgili olarak Cenevre'de bulunduklarını ifade etti.

Cenevre'de farklı kurumlarla görüşmelerinin Rum kesiminin engellemeleriyle karşılaştığını da söyleyerek bu emellerinde başarılı olamadıklarını açıkladı.

Rumların engelleme girişiminin samimiyeti ve mantığı olmadığını söyleyen Özersay, iki toplumun ortak problemleri olduğunu anımsatarak ancak diyalog yoluyla sorunların çözülebileceğini belirtti. Bu tür davranışların Kıbrıs Rum tarafının kapsamlı çözüm ve samimiyetini sorgulamalarına neden olduğunu söyleyen Özersay, her platformda Kıbrıs Türkünün sesini duyurmaktan vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Kıbrıs çevresindeki enerji kaynaklarına ilişkin de açıklamalarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Özersay, Kıbrıs Türklerinin bu alanlardaki haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak Türkiye'nin, petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için Doğu Akdeniz'e gönderdiği sondaj gemileri "Yavuz" ve "Fatih"in Türkiye'de ve KKTC'de bir neslin mürettebat alanında yetişmesini sağlayacağını söyledi.

KAPALI MARAŞ MESELESİ

Türkiye'nin bölgede "dengeler değişmeden ve çok geç kalmadan" hareket ettiğini söyleyen Özersay, "Şimdi fiilen sahadayız. Sahada olduğumuz için de yarın, öbür gün durulması gerekiyorsa, oturulup konuşulması gerekiyorsa, herkes duracak, herkes oturacak. İleriye gidilecekse herkes ileri gidecek. Anlaşılacaksa, herkes bu anlaşmanın içerisinde olacak. Türkiye'yi sahada fiilen kontrol sahibi olan, Kıbrıs Türkünü de yine sahada aktör haline getiren nedir biliyor musunuz? Aslında Türkiye'nin batısında Yunanistan ile yaşamış olduğu ve fiili durumlarla oluşturulan oldubittilerle geçmişte yitirmiş olduğu birtakım yerlerdir. Yani bu tecrübe Türkiye'yi ve Kıbrıs Türkünü de bu açıdan da biraz daha uyanık olmaya yöneltmiştir. Geldiğimiz nokta bu anlamda kendi içinde bir iç dengeyi barındırıyor diye düşünüyorum." diye konuştu.

Yakın zamanda tekrar gündeme gelen, 1974'ten beri kapalı olan Maraş'ın açılmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Özersay, "Yakın gelecekte Maraş'ın açılması olasılık dışı değildir." dedi.

Bakan Özersay'ın Cenevre ziyareti çerçevesinde BM Cenevre Ofisine Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) tarafından düzenlenen "Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'de Son Gelişmeler" başlıklı basın toplantısına ve Cenevre Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Üniversitesinin düzenlediği "Kıbrıs Konusunda Alternatif Bir Yol" başlıklı konferansa katılarak konuştuğu bildirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.