SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova'da Türkçe eğitimin 60. yıl dönümü

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2011 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2011 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova'da Türkçe eğitimin 60. yıl dönümü
PRİZREN (A.A) - Kosova'da 1951 yılında yeniden başlayan Türkçe eğitimin 60. yıl dönümü nedeniyle Prizren'de düzenlenen törende konuşan Kosova Türk Öğretmenler Derneği (KTÖD) Başkanı Ferhat Aşıkferki, Türkçe eğitimin karşılaştığı sorunların daima üstesinden gelmeyi başardığını belirtti.
     Kosova'da 60. yıl önce yeniden başlayan Türkçe eğitimin yıl dönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.
     Prizren'de bu yıl faaliyete geçen Yunus Emre Kültürevi'nde saygı duruşu ve Türkiye ile Kosova milli marşlarının okunmasıyla başlayan kutlama töreninde konukları selamlayan KTÖD Başkanı Aşıkferki, Türk öğretmenlerin olağanüstü özverisiyle Türkçe öğrenimin ayakta kaldığını, çok zor koşullarda genç nesillerin yetiştirildiğini kaydetti.
     Atatürk'ün, ''Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır'' sözlerini hatırlatan Aşıkferki, Osmanlının bu topraklardan gitmesiyle kesintiye uğrayan Türkçe eğitimin 1951'de tekrar başladığını söyledi.
     Türklerin yaşadığı bütün beldelerde Türkçe eğitimin yapılamadığına, ders kitapları sorununun varlığına dikkati çeken Aşıkferki, Büyük Öğrenci Projesiyle Türkiye'de eğitimini tamamlayan öğretmenler sayesinde Türkçe eğitimde kalitenin arttığını belirtti.
     Törene katılan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, öğretmenlerin 24 Kasım-Öğremenler Günü'nü kutladı
     Söz konusu yıl dönümü kapsamında tek Türk belediyesi Mamuşa'da da kutlama töreni yapıldı.
     Mamuşa Kültür Evi salonunda düzenlenen törende konuşan Belediye Başkanı Arif Bütüç, genç nesilin eski nesile kıyasla daha şanslı olduklarını, eskilerin çok daha zor koşullarda eğitim gördüklerini vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti devletinin katkılarıyla inşa edilen Anadolu ilk ve Atatürk ortaöğretim okullarında çok daha iyi koşullarda eğitim yapıldığına vurgu yaptı.
     Prizren ve Mamuşa'da törenlerde öğrencilerin hazırladıkları şiir ve türkülerden oluşan programlar, aynı zamanda Türkçe eğitim tarihine ışık tutan belgesel sunuldu.
     Her iki törene Türk halkının üst düzey temsilcileri, dernek başkanları, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

AA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.