SON DAKİKA
Hava Durumu

Kosova ve Sırbistan arasındaki sınır geçişi krizinde sular duruluyor

Kosova ve Sırbistan arasındaki sınır geçişi krizinde son durum ne?

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2022 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2022 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kosova ve Sırbistan arasındaki sınır geçişi krizinde sular duruluyor


Sırbistan ve Kosova arasında meydana gelen karşılıklı sınır geçişinde kimlik kullanımı konusundaki yüksek gerilim son buluyor. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borell’in yaptığı açıklamaya göre, iki ülke arasındaki karşılıklı sınır geçişine ilişkin taraflar anlaşmaya vardı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından “Uzlaşıdan memnuniyet duyuyoruz” açıklaması yapıldı.



Kosova sınırından Sırbistan sınırına kimlik kartı ile geçme düzenlemesi sonucu yükselen gerilime Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) ve Avrupa Birliği (AB) müdahale etmişti. AB öncülüğünde konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak için Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen taraflar haftalar sonra bir anlaşma sağladı. Anlaşmanın sağlandığını AB Dış İlişkiler Temsilcisi Josep Borell sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Borell, yaptığı paylaşımda, “Kosovalı Sırplar ve diğer tüm vatandaşlar, kimlik kartlarını kullanarak Kosova ile Sırbistan arasında serbestçe seyahat edebilecek" ifadelerine yer verdi.





KİMLİK KARTI SORUNU ÇÖZÜLSE DE PLAKA SORUNU ÇÖZÜLEMEDİ

İki ülke, sınırları arasında kimlik kartı ile seyahat sorununu çözebilse de araç plakası sorununa hala çözüm getirilemedi. Kosova hükumeti, sınırından geçecek Sırp vatandaşlarının araç plakalarında da Kosova ibaresi olması gerektiğini yasalaştırmıştı. 



TÜRKİYE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN MEMNUNİYET AÇIKLAMASI

Gerilimin tırmandığı ilk günlerden beri iki tarafa da uzlaşı çağrısında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, son gelişmeler üzerine bir açıklama yapıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada iki tarafın uzlaşmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, “Türkiye, bir Balkan ülkesi olarak, Balkanlar'da barış ve istikrarın korunmasına özel önem vermekte ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesini ve bu yöndeki girişimleri desteklemektedir. Türkiye bundan sonra da bölgede barış ve istikrar yönündeki çabalarını sürdürmeye devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.





İKİ ÜLKE ARASINDA NEDEN GERİLİM OLUŞTU?

Ağustos ayının başında Kosova hükumetinin ülkedeki Sırp kökenli vatandaşlar dahil herkesin seyahat için Kosova plakasına ve kimlik kartına sahip olması gerektiğine dair bir yasa çıkarması sonucu Sırbistan hükumeti tepki göstermişti. Kosova topraklarında yaşayan Sırpların çıkardığı eylemler sonucu NATO, gerekirse müdahaleye hazır olduklarını belirtmişti. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu iki ülkenin cumhurbaşkanlarıyla gerilimi azaltmaya yönelik telefon görüşmelerinde bulunmuştu.





En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.