SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak

Merkez bankası bugün faiz kararını açıklayacak

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2022 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2022 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak

Merkez Bankası, bugün 14.00’te Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığında Para Politikası Kurulu ile toplanarak faiz kararını açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM), Para Politikası Kurulu toplantısıyla faiz kararını açıklayacak. Toplantı Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşecek. Aralık ayından bu yana politika faizini sabit tutan Merkez Bankası bugün saat 14.00’te toplanacak. Toplantı sonrası Merkez Bankasından açıklama bekleniyor. Eylül ayında faiz indirimine başlayan Merkez Bankası, politika faizini Aralık ayına kadar 500 baz puan indirerek yüzde 14’e kadar çekmişti. Kurul bir önceki toplantısında faizde değişiklik yapmayarak yüzde 14’te bırakmıştı.

Reuters'tan dikkat çeken analiz: Merkez Bankası'nda görev değişiminin arka  planı HAFTANIN SON GÜNÜ 3 VERİ AÇIKLANACAK

Cuma günü ise piyasalar Ocak ayı konut satış istatistiklerini takip edecek. Şubat ayı tüketici güven endeksi de açıklanacak bir diğer veri olacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ocak ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımlayacak.

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİ NE ANLAMA GELİYOR?

Geleneksel iktisat, enflasyon ve politika faizi arasında negatif bir ilişki öngörür. Enflasyon yükseldiği zaman merkez bankası politika faizini artırır. Bu durum piyasa faizlerini yükseltir. Artan faiz bir yandan yerli parayı değerlendirerek ithal girdi fiyatlarını düşürürken diğer taraftan talebi yavaşlatır. Talep zayıfladığı zaman fiyatlama davranışlarında aşağı yönlü baskı oluşur. Bu şekilde enflasyon inişe geçer. Kredibilitesi olan bir merkez bankası çoğu zaman daha faizi artırmadan bile doğru iletişimle bu dezenflasyonist süreci devreye sokar. Piyasa faizleri merkez bankasının faiz artıracağı beklentisi ile yükselmeye başlar. Tıpkı şu anda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artıracağı beklentisi ile ABD piyasa faizlerinin yükselmekte olması gibi. Bu durumda arzu edilen düzeltme önceden geleceği için merkez bankası asgari faiz artışları ile enflasyonist baskıları bertaraf edebilir. Piyasalar Fed’in enflasyonu düşüreceği konusunda ikna olurlarsa enflasyon beklentileri düşüşe geçecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.