SON DAKİKA
Hava Durumu

Muhalif Navalnıy'ın Putin'den ne farkı var?

Muhalif Navalnıy'ın Putin'den ne farkı var?

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2021 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2021 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Muhalif Navalnıy'ın Putin'den ne farkı var?

Rusya'da hapis cezasına çarptırılan muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'ın ekibi, Kırım'ı Rus toprağı olarak gösteren harita yayımladı. Navalnıy'ın ekibindeki yöneticilerden Leonid Volkov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov'un haritayı düzeltme talebini reddetti.

Zehirlenmesinden sonra tedavi gördüğü Almanya'dan Rusya'ya döner dönmez tutuklanan ve hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'ın ekibi bir skandala imza attı. "Navalnıy'a Özgürlük" adı altında açılan sitede yayımlanan haritada, 7 yıldır Rusya'nın işgali altında bulunan Kırım'ı Rus toprağı olarak gösterdi.

NAVALNIY'IN TARAFTARLARI, KIRIM'I RUS TOPRAĞI OLARAK GÖSTERDİ

Söz konusu resimde, Navalnıy'ın serbest bırakılması için Rusya'da yapılacak protestolara katılması beklenen kişi sayısı gösteriliyor.

KTMM BAŞKANI REFAT ÇUBAROV, HARİTANIN DÜZELTİLMESİNİ İSTEDİ

Olayın ardından, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Navalnıy'ın Bölge Seçim Merkezleri Ağının yöneticisi Leonid Volkov ile irtibata geçerek haritanın düzeltilmesini istedi. Konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunan Çubarov, "Leonid Volkov ile yaptığım görüşme sırasında böyle bir eylemin kabul edilemez olduğunu anlattım ve haritada Kırım Yarımadası'nı Rusya Federasyonu sınırlarından çıkararak Rusya Federasyonu'nun sınırlarını Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırlarına uygun hale getirmeyi teklif ettim . Bay Volkov bana önerdiğim düzeltmenin imkansız olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı.

"EVİNİZDE ADALET İSTİYORSANIZ BAŞKASININ EVİNİ YAĞMALAMAYIN"

Çubarov, Volkov'un öne sürdüğü gerekçeleri paylaşmayacağını kaydederek, "Putin şüphesiz katil ve hayduttur! Bu durumda Kırım'a haydutça yaptığı istilada ve yarımadanın işgalinde Putin'i destekleyenler ne oluyor? Kimseye nutuk çekmek istemiyorum, yalnızca şunu söylemekle yetineceğim: Evinizde adalet istiyorsanız, başkasının evini yağmalamayı bırakın." dedi.

YARIMADADA 7 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Altı yıl önce bugün, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

RUS MUHALİF ALEKSEY NAVALNIY’IN KIRIM TUTUMU

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ekim 2014’te Navalnıy, tüm uluslararası normlar ihlal edilerek ilhak edilse de Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu ve Ukrayna’ya geri dönmeyeceğini ileri sürerek, “Kırım, salamlı sandviç mi ki, onu ona-buna geri verelim” ifadesini kullanmıştı.

Navalnıy’ın Kırım’ın işgali ile ilgili daha önce yaptığı skandal açıklamayı değerlendiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, “Ukrayna çıkarları açısından Aleksey Navalnıy’dan büyük beklentilerde bulunmamalıyız. Sandviçi ısırılmamış, taze bir şekilde iade etmek zorunda kalacaklarından eminim. Bu konuda bir yanılgı olmasın.” şeklinde konuşmuştu.

Kuleba, Rus muhalif lider Navalnıy’ın Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin’in düşmanı olduğu için Ukrayna’nın ona destek verdiğini belirterek, “düşmanımın düşmanı dostumdur” tabirini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.