SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO’dan Kosova'ya: Ne gerekirse yapacağız

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2022 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO’dan Kosova'ya: Ne gerekirse yapacağız

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşmenin ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti ile NATO karargahında bir araya geldi. Görüşmenin ardından ikili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda son aylarda Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginliğin durulması çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşmenin ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti ile NATO karargahında bir araya geldi. İkili bir araya geldikten sonra basın toplantısı düzenlediler. İkili toplantıda son aylarda Kosova ile Sırbistan arasındaki gerginliğin durulması çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kosova ile Sırbistan arasındaki son gelişmelerin iyileştiğini, Belgrad ve Priştine’nin gerilimin tırmanmasını engelleme sorumluluğu bulunduğunu bildirdi. Taraflara barış çağrısının da bulunan Stoltenberg "NATO sahadaki durumu yakından izlemeye devam etmektedir. NATO Kosova Gücü’nün KFOR barışı koruma misyonumuz, Birleşmiş Milletlerin (BM) verdiği yetkisine odaklanmış durumdadır. İstikrarın tehlikeye girmesi halinde KFOR müdahale etmeye hazırdır. KFOR, Kosova halkına güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğü sağlanması için gereken tedbirleri alacaktır." ifadelerini kullandı.

Kosova’nın kuzeyindeki NATO’da mevcudiyetini değiştirtilebileceğini söyleyen Stoltenberg “Hareketlerimiz orantılı ve ölçülü olacak. Gerginliğin tırmanmasını engellemek ve Kosova'daki tüm toplulukların özgürlüğü ve güvenliği için ne gerekirse yapacağız" dedi.

KOMŞUMUZA KARŞI UYANIK OLMAYILIZ

Kosova tarafından NATO’nun karşılaştığı tehditleri, riskleri dile getiren Kurti "Rusya'nın Avrupa'ya yönelik zarar verici gündemi altında kuzey komşumuzun (Sırbistan'ın) bize ve bölgeye yıkıcı yaklaşımına karşı Kosova olarak uyanık olmalıyız" ifadelerini kullandı.

KOSOVA’DAKİ İLK GERİLİM

Kosova hükumeti, geçen ay Sırbistan’dan Kosova’ya giriş yapan kişilerin ülkede kaldıkları süre boyunca, Sırp kimlikleri yerine geçici bir belge taşımak zorunda kalacaklarını belirten bir yasayı yürürlüğe soktu. Yürürlüğe sokulan yasanın ülke genelinde duyurulması sonucu, Kosova’nın Kuzeyindeki Sırp azınlıklar kararı kendilerine yapılan bir zorbalık olarak nitelendirerek kamyonlar ve diğer ağır taşıtlarla Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yolları kapatmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.