SON DAKİKA
Hava Durumu

Navalnıy, Noviçok sinir gazı ile mi zehirlendi?

Zehirlenen Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’i tedavi eden Alman doktorlar, Bulgaristanlı doktorlardan iş insanı Emeliyan Gebrev’in zehirleme teşebbüsüyle ilgili dosyaları kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2020 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2020 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Navalnıy, Noviçok sinir gazı ile mi zehirlendi?

Zehirlenen Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’i tedavi eden Alman doktorlar, Bulgaristanlı doktorlardan iş insanı Emeliyan Gebrev’in zehirleme teşebbüsüyle ilgili dosyaları kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Alman dergi Der Spiegel, Bellingcat sivil araştırma platformu ile birlikte yaptığı araştırmaya dayanarak hazırladığı haberde, Rus muhalifin tedavi gördüğü Berlin’deki Charite Hastanesinin doktorlarının Bulgar iş insanı Gebrev ve Navalıy’ın zehirlenme teşebbüsleri sırasında benzer zehirli maddelerin kullanıldığını sonucuna vardığını ileri sürdü.

Alman doktorların daha önce yaptıkları açıklamada, Navalnıy’ın vücudunda organofosfatların da dahil olduğu “kolinesteraz inhibitörleri” adı verilen aktif maddeler grubundan bir maddeye rastlandığını bildirmişti. 

SOVYETLER BİRLİĞİNDE ÜRETİLEN BİR ZEHİR

Gazetenin hazırladığı habere göre, şu an Alman doktorlar Navalnıy’ın organofosfat ailesinden gelen olan bir maddeye maruz kaldığını düşünüyor. Sarin gazı ile Sovyetler Birliği'nde üretilen Noviçok sinir gazı gibi merkezi sinir sistemini etkileyen toksinler de ilgili madde ailesine ait.

NAVALNIY’A NE OLDU?

Navalnıy’ın, 20 Ağustos 2020 tarihinde Tomsk şehrinden Moskova’ya yolculuk yaptığı sırada uçakta fenalaşmıştı. Muhalif lideri taşıyan uçak Omsk’a acil iniş yaptıktan sonra Navalnıy bilinci kapalı bir şekilde ambulansla alınarak hastaneye kaldırıldı. Muhalefet, Aleksey Navalnıy’ın Kremlin tarafından zehirlendiği kanaatinde.

Basın Sözcüsü Yarmış, Navalnıy’ın havaalanında içtiği çaya katılan bir maddeyle zehirlenmiş olabileceğini ifade etti.

Öte yandan Navalnıy’ın yoğun bakıma alındığı hastanenin doktorları, zehirlenme de dahil olmak üzere çeşitli teorileri düşündüklerini söyleyerek kesin bir teşhisi henüz koyamadıklarını açıklamışlardı. Navalnıy, ailesinin ve yakınlarının talebi sonrası 22 Ağustos 2020 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’e götürüldü.

SKRİPAL ZEHİRLENMESİ

Birleşik Krallık’ta yürütülen soruşturmaya göre, eski Rus casus Sergey Skripal ve kızı 2018 yılında Noviçok maddesiyle zehirlenmişti. Birleşik Krallık makamları, takma adlar altında seyahat etmiş ancak daha sonra araştırma sitesi Bellingcat tarafından  adları “Albay Chepiga” ve “Aleksandr Mişkin” olarak tespit edilen iki şüpheliyi ortaya çıkardı. Zehirlenme olayından altı ay sonra, Birleşik Krallık savcıları, iki adamı da sinir gazını Salisbury’deki Skripal’in evine taşımak ve ön kapısına sürmekle suçladı. İstihbarat yetkilileri, bu iki kişinin, Sergey Fedotov takma adını kullanan bir operasyon görevlisine nezaret ettiklerini düşünmüşlerdi.

GEBREV’İ ZEHİRLEME TEŞEBBÜSÜ

Ukrayna’ya silah tedarik eden Bulgar silah tüccarı Emilyan Gebrev, 18 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen bir davet sırasında kendini kötü hissetmeye başladı ve bayıldı. Aynı zaman içinde farklı yerlerde bulunan oğlu ve şirket müdüründe benzer şikayetler ortaya çıktı. Daha sonra üçünün de aynı günün sabahında şirketin ofisinde bir araya geldiği tespit edildi.

Bellingcat ve The İnsider haber ajansı araştırmacıları, eski Rus istihbarat subayi Sergey Fedotov’un Gebrev’i zehirlemeye çalışan bir ekibin parçası olduğunu tespit etti.

İLGİLİ HABER: AVRUPA'YI İSTİKRARSIZLAŞTIRMAYI HEDEFLEYEN GİZLİ RUS YAPILANMASI: BİRİM 29155!



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.