SON DAKİKA
Hava Durumu

Noman Çelebicihan'ın anısına edebiyat yarışması

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2015 08:32
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2015 07:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Noman Çelebicihan'ın anısına edebiyat yarışması

Akmescit’te 1 Mart tarihinde Noman Çelebicihan'ın anısına düzenlenen edebiyat yarışmasının son aşaması yapıldı.

Yarışma, Kırım Halk Cumhuriyeti'nin ilk hükümet başkanı, ilk Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın organizatörü, Kırım, Litvanya, Polonya ve Belarus Müftüsü, Kırım Tatarlarının milli marşı Ant Etkenmen’in yazarı Noman Çelebicihan’ın ölümün 97. yıldönümü vesilesiyle 19-23 Şubat tarihlerinde düzenlenen anma etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirildi.

Kırım Müftülüğü ve Emel teşkilatının desteğiyle Kırım Tatar Milli Meclisi Kırım Tatarca Eğitim Bölümü tarafından organize edilen edebiyat yarışmasına Kırım’daki liselerden 60 öğrenci katıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Kırım Tatarca Eğitim Bölümü Başkanı Emine Avamileva, “Yarışmamızın esas amacı, Noman Çelebicihan’ın eserleri, hayatı ve faaliyetleriyle tanışmak. Yarışmaya bu yıl, geçen yıla göre 2 kat daha fazla öğrencinin katılmış olması da sevindiriyor. Bununla birlikte yarışmaya sadece Kırım Tatarca eğitim veren okul ve sınıfların öğrencileri değil, diğer eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin de katıldığını kaydetmek istiyorum” diye konuştu.

Öğrenciler, Noman Çelebicihan’ın şiirlerini okuma ve hayatı, eserleri, siyasi ve dini faaliyetleri ile ilgili sunum olmak üzere 2 kategoride yarıştı.

Yarışmanın jürisinde olan Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi öğretim görevlisi Enise Abibullayeva, “Noman Çelebicihan’ın edebi mirası çok zengin değil ama bizim için çok önemli. Onun her bir eseri edebiyatımızda egemen role sahip. Çocukların Noman Çelebicihan’ın eserlerini nasıl anladığını, nasıl kabul ettiğini anlamak sunumun esas amacıdır. Ayrıca sunumlarda bilim araştırmalarında atılan ilk adımları görmek mümkün. Noman Çelebicihan’ın şiirlerini okumada ise öğrencinin dili, edebiyat normlarına ne kadar uygun olduğunu, Noman Çelebicihan’ı nasıl anladığını ve onun eserlerini bize hangi duygularla ilettiğini değerlendiriyoruz” dedi.

Edebiyat yarışması, Kırım Tatar marşının söylenmesi ile başladı. Ardından Kırım Müftü Yardımcısı Esadullah Bairov, dua okudu. Sonra katılımcılar şiirleri okudu ve kendi çalışmalarını sundu, Kırım Tatar Milli Meclisi, pedagog ve gazetecilerden oluşan jüri öğrencilerin sunumlarını ve şiir okumalarını değerlendirdi.

Şiir okuma kategorisinde Bahçesaray’ın Rusça ve Kırım Tatarca eğitim veren 5 Nolu lisesi öğrencisi Medine Komurcı birinci, Büyükonlar 3 Nolu İsmail Gaspıralı Lisesi öğrencisi Şukur Bahriyev ikinci, Akmescit 42 Nolu Şemizade Lisesi 11. sınıf öğrencisi Nuriye Cemileva üçüncü oldu.

Şiir okuma kategorisinde birinciliği elde eden Medine Komurcı, “Yıldan yıla, günden güne halkımız kültür ve diğer alanlarda daha çok gelişiyor. Yarışmanın bundan sonraki katılımcılarında büyük zaferler dilemek istiyorum, yarışsınlar çünkü Kırım Tatarlarının sayısı çok değil, onlar kendini göstermeli ve birlik olduğumuzu, bizden iyilerinin olmadığını kanıtlamalı” diye konuştu.

Sunum kategorisinde, yarışmaya Büyükonlar (Oktyabrskoye) köyünden katılan Alime Abdullayeva, Beyan Gaziyeva ve Safiye Celâlova birinciliği kazandı. Akmescit Akademik Lisesi öğrencisi İbraim Abduramanov ikinci, Eski Kırım milli okulu öğrencileri Lilya Çauş ve Gülhane Çelebi üçüncü oldu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, “Benzer etkinlikler bizim için çok önemli çünkü onlar, bizim çocuklarla birlikte olmamızı, çocuklarımızın geçmişimize, halkımız için çok önemli belirli tarihi kişilerin faaliyetlerine ilgisini görmemizi sağlıyor. Benzer etkinliklerin daha sık yapılmasını isterdim, bu tür etkinliklerin değeri, çocuklarımızın ve yetişkinlerin geçmişini unutmaması, halkı için hayatını vermeye korkmayan ve elinden geleni yapan insanları unutmamasını sağlamasından oluşuyor” diye kaydetti.

Yarışmanın tüm katılımcılarına diploma ve hediyeler verildi.

Kırım yönetimi, Kırım Tatar Milli Meclisi’ne, Noman Çelebicihan’ı anma etkinliklerini düzenlemeyi yasakladı. KTMM Bahçesaray’ın Hansarayı’nda 22 Şubat tarihinde miting yapmayı planlıyordu.

20 Şubat Cuma günü Kırım’ın camilerinde Noman Çelebicihan için dualar okundu.

Sivastopol’de Kırım Tatarları ise, şehir yönetiminin yasağına rağmen 23 Şubat’ta Sivastopol’ün İsyancılar Meydanında hatıra levhasının bulunduğu eski şehir hapishanesinin önüne gelerek çiçekler bıraktı.

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’nde 24 Şubat tarihinde Noman Çelebicihan’ı anma etkinliği düzenlendi.

Ayrıca Ukrayna'nın anakarasında ve Türkiye’de Çelebicihan, çeşitli etkinlikler ile anıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.