SON DAKİKA
Hava Durumu

Pekin’de, çıkarlardan ödün vermeden Moskova'ya nasıl destek verilir konusu tartışılıyor

Çin'in üst düzey liderleri arasında, Pekin'in Putin'i ne kadar desteklemesi gerektiği ve Çin'in kendi çıkarlarından ödün vermeden Çin-Rusya ortaklığını nasıl yöneteceği konusu günlerdir değerlendiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2022 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2022 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Pekin’de, çıkarlardan ödün vermeden Moskova'ya nasıl destek verilir konusu tartışılıyor

Çin'in üst düzey yetkilileri arasında, Rusya Ukrayna geriliminde Pekin'in Moskova'yı nasıl destekleyeceği ve Çin'in kendi çıkarlarından ödün vermeden Çin-Rusya ortaklığını nasıl yöneteceği konusu günlerdir tartışılan konular arasında.

Çin'in üst düzey liderleri, günlerdir Pekin'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ne kadar güçlü bir şekilde desteklemesi gerektiğini ve Çin-Rus ortaklığını nasıl yöneteceği üzerinde değerlendirmelerini sürdürüyor. Pek çok insanın gözünde Çin-Rus ilişkileri tüm konularda senkronize olmayan tedbir amaçlı ortaklık olarak görülüyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal olasılığının sık sık dünya kamuoyunda dile getirildiği bu zamanlarda, Çin Komünist Partisinin en üst politika yapıcı organı, Xi Jinping başkanlığındaki yedi üyeden oluşan Politbüro Daimî Komitesi, kamuoyunun gözü önünden tamamen kaybolmuş durumda.

"KENDİ ÇIKARLARIMIZDAN ÖDÜN VERMEDEN MOSKOVA'YA NASIL DESTEK VEREBİLİRİZ?"

Wall Street Journal'ın aktardığına göre, ÇKP'nin üst düzey karar mercileri; Çin'in başkenti Pekin'de Yasak Şehir'in bitişiğinde eski bir imparatorluk bahçesi ve Çin Komünist Partisi ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyinin karargâhı ve ayrıca Çin Devlet Başkanının resmî ikametgâhında (Zhongnanhai), Pekin'in karşı karşıya olduğu gerçekler ve kendi çıkarlarından ödün vermeden Moskova'yı nasıl daha güçlü destekleyebilecekleri konusunda kapalı kapılar ardındaki tartışmalarını günlerdir sürdürüyor. Onların son kararları Rusya-Ukrayna gerilimindeki gelişimeye bağlı olacak. Görüşmelerin sonucu, bu ay sonlarına doğru toplanacak olan Politbüro'ya sunulacak.

Rusya lideri Putin ve Çin lideri Şi neden giderek birbirlerine  yakınlaşıyor? | Euronews ÇİN, AVRUPA'YI KENDİNE DAHA DA YABANCILAŞTIRMAKTAN KORKUYOR

Çin, Rusya'nın "NATO'nun genişlemesine karşı" duruşunu desteklerken, Rusya'nın Ukrayna'yı olası işgaline karşı onaylıyor gibi izlenim vermekten kaçınmaya dikkat ediyor.

Uzun zamandır hiçbir ülkenin diğer ülkeleri işgalini açıkça desteklemeyen, uluslararası platformlarda sürekli ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğine sözde vurgu yapan Çin’in, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği söz konusu olduğunda, Rusya ile fazla yakın ittifak kurmanın Avrupa'yı Çin'e daha da yabancılaştırabileceğini ve Avrupa ülkelerini ABD'nin etki alanına itebileceğini biliyor ve buna göre hareket ediyor.

ÇİN'İN UKRAYNA'DAKİ YATIRIMI VE BAŞKA FAALİYETLERİ ZARAR GÖREBİLİR

Ukrayna, Çin'e yemeklik yağ, makine ve nükleer reaktör tedarik eden önemli bir tedarikçi. Çin'in devlete ait mühendislik ve enerji şirketleri de son yıllarda Ukrayna'daki projelere milyarlarca dolar yatırım yaptı. Rusya'nın Ukrayna'ya müdahale etmesine açık şekilde izin vermek, Çin'in orada uzun süredir devam eden faaliyetlerine zarar verebilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.