SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Refik Muzafarov bilimsel konferansla anıldı

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2013 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2013 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Refik Muzafarov bilimsel konferansla anıldı

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi’nde ünlü bilim adamı ve halk kültürü araştırmacısı Prof. Dr. Refik Muzafarov’un doğumunun 85. yıldönümü dolayısıyla bilim konferans düzenlendi.

24 Aralıkta düzenlenen anma konferansına, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Yakubov, konferansın düzenleme komitesi başkanı olan Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Bekir Mamutov, 6. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonu Başkanı Ali Özenbaş, Refik Muzafarov’un dul eşi Azaliya Korotkaya, akraba ve dostları, öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Prof. Refik Muzafarov’la tanışma ve ortak çalışma anılarını paylaşarak Refik Muzafarov’un halkına karşı adaletin sağlanmasını her zaman özveriyle savunan bir kişi olduğunu kaydetti.

Refat Çubarov, “Prof. Dr. Muzafarov Kırım Tatar filolojisi biliminin gelişmesine büyük katkıda bulunan, Kırım ve Kırım Tatar halkının tarihinden yalan ve tahrifatı kaldırmak için güç ve sağlığını feda etmekten kaçınmayan çağımızın parlak bir şahsiyetidir” diye kaydetti. Refat Çubarov, Refik Muzafarov’un 1991 yılında 2. Dönem Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi olarak seçildiğini, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanlık Divanı üyesi olduğunu ve kültür, dil ve din konularını denetlediğini hatırlattı.

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Rektörü Fevzi Yakubov, Kırım Tatar milli hareketinin etkin üyesi olması nedeniyle arkadaşı ve öğretmeni Refik Muzafarov’a karşı uzun zaman ayrımcılık yapıldığını belirtti. Fevzi Yakubov, “Sovyetler Birliği’nde üniversiteler işe almıyorlardı, çalışmalarının yayımlanmasına izin vermiyorlardı, derlediği sözlükleri yayınlamadılar, akademik unvanlardan mahrum etmeye, basında kötülemeye çalıştılar. Ancak tüm yasak ve kovuşturmalara karşı Refik Muzafarov haklının çıkarlarından yana olduı ve Kırım Tatar tarihi hakkında değerli çalışmalarını bize miras bıraktı” diye hatırladı.

Merhum Refik Muzafarov, uzun yıllar boyunca ağır hastalıkla mücadele etmişti ve neredeyse kör olmuştu. 2011 yılında hayata gözlerini yumdu ve Akmescit’te Abdal mezarlığında gömüldü. 25 Aralık Çarşamba saat 14.00’da Refik Muzafarov’un mezarında yakınları ve arkadaşları katılımıyla mezar taşı yerleştirilecektir.

50 yıldan uzun bir süre Refik Muzafarov’la beraber yaşayan ve eşinin vefatından sonra İslam’ı kabul eden eşi Azaliya Korotkaya, anma etkinliklerinin, bilimsel konferansının düzenlenmesine, mezar taşı ve 25 Aralık tarihinde saat 12.00’da Akmescit’te 8 Mart, 4 adresinde yaşadığı evinde yerleştirilecek hatıra levhasının hazırlanmasına yardım eden Kırım Tatar Milli Meclisi, konferansı düzenleme komitesi, Kırım Tatar milli hareketi emektarlarına teşekkür etti.

Azaliya Korotkaya, Refik Muzafarov’un arşivini Kırım Tatar Milli Meclisi’ne bağışladığını açıkladı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Azaliya Korotkaya’ya bu değerli bağış için teşekkür etti ve Prof. Refik Muzafarov’un arşivinin KTMM bağışlanmadan önce envanterinin çıkarılması gerektiğini ve bunun yakın zamanda KTMM Kültür, Tarih ve Maneviyat Bölümü Başkanı Bekir Mamutov başkanlığı altındaki uzmanlar tarafından yapılacağını kaydetti.

Refik Muzafarov, 1928 yılında Akşeyh (Razdolnoye) bölgesi Büyük As köyünde doğdu. 1967 yılında Bakü’de Kırım Tatar halk bilimi dalında doktora tezini savundu.

Özbekistan’da Sovyet gazeteleri, Kırım Tatar halkının hakları için mücadele eden Profesör Refik Muzafarov hakkında yalan içeren makaleler yazarak iftira atarlardı. Kendisine öğretmenlik yapması yasaklandı. Muzafarov, tüm baskılara rağmen, prensiplerini korumaya devam etti. Muzafarov, 1976 yılında Kırım’a döndükten sonra 1990 yılında eşi ile birlikte Kefe’de Vatan dergisini çıkarmaya başladı. Dergi, 1994 yılına kadar basıldı. Bu dönem içinde derginin 36 sayısı çıktı. Dergi, Kırım Tatar etnogenezi, tarihi, kültürü, kardeş halkları ile ilişkileri, Kırım Tatar sorunları gibi konulara yer veriyordu. Muzafarov, 2 ciltlik Kırım Tatar Ansiklopedisini, “Türkçe Konuşan Halkların Halk Sanatları İzlenimleri” gibi çalışmaları hazırlamıştı. Muzafarov’un “Rus-Türk Halk Sanatları İlişkileri”, “Yakutların Atasözleri”, “Tatar Halk Sanatlarının Günümüz Durumu”, “Türklerin Halk Sanatlarının İzlenimleri”, “Rus Edebiyatında Kırım Tatar Halk Sanatları” gibi çalışmaları mevcut.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.