SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin'in Kazakistan'a Rusça dayatması ve çifte standartı

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev, 3 Nisan'da Moskova'da bir araya geldi

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2019 19:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2019 19:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin'in Kazakistan'a Rusça dayatması ve çifte standartı

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev, 3 Nisan'da Moskova'da bir araya geldi. Görüşmeye Putin'in, Kazakistan'daki Rus etnisitesine dair provokatif Rusça okul teklifleri damga vurdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya dışında yaşayan etnik Rusları uzun bir süredir dış politika aracı olarak kullanıyor. Ukrayna'da yaşanan işgalde de meşruiyet aracı olarak en başta kullanılan argüman etnik Ruslar olmuştu. Putin'in etnik Ruslara dair diğer ülkelerin içişlerine karışan açıklamaları Kazakistan Rusya ilişkilerinde de dönemsel gerilimlere yol açmıştı.

http://qha.com.tr/haberler/razil-valeyev-tataristan-da-devlet-dili-olan-tatarca-mecburi-olarak-okutulmali/10527/

Kazakistan'ın eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra dış politikada Rusya'ya bağlı bir tutum izlese de ülke içinde Kazakların Ruslara karşı statüsünü güçlendirmek ve Rusça'nın etkisini ülkede zayıflatmak için önemli adımlar atmıştı. Nazarbayev'in attığı bu adımlar Kazakistan'ın kuzey eyaletlerinde yer alan etnik Ruslar tarafından rahatsızlıkla karşılanmıştı.

Rusya'nın Ukrayna'daki yürüttüğü işgallerden sonra iki ülke arasındaki etnik Ruslar konusu daha da hassaslaştı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in Moskova ziyareti sırasında Putin etnik Ruslar ile ilgili provokatif ve sert açıklamalarda bulundu.

http://qha.com.tr/haberler/kirim-insan-haklari-grubu-kirim-da-ukraince-egitim-veren-okul-kalmadi/11934/ PUTİN: KAZAKİSTAN'DA RUS ÜNİVERSİTESİ AÇACAĞIZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kazakistan'da Rus okulları ve üniversitesi açacağını duyurdu. Putin, Tokayev ile yaptığı ortak basın açıklamasında şu ifadelerde bulundu: "Kazakistan Cumhurbaşkanı ile ülkelerimiz arasında kültürel ve bilimsel işbirliğini arttırma kararı aldık. Kazakistan'da Rus okulları ve üniversitesi açma planları yürürlükte. Almatı'da Rus Bilim ve Kültür Merkezi açma planlarını da değerlendiriyoruz."

http://qha.com.tr/haberler/tataristan-da-yuzlerce-tatar-dili-ogretmeninin-isine-son-verildi/10225/ RUSYA'DAKİ 1 MİLYON KAZAK'IN BİR OKULU DAHİ YOK

Putin Kazakistan'daki Ruslar için Kazak hükümetine baskı yaparken Rusya Federasyonu içerisindeki Kazak etnik bölgelerinde yaşayan 1 milyon Kazak için kurulmuş bir okul dahi bulunmuyor.

Rusya Federasyonu yönetimi altındaki kadim Kazak Türk topraklarında yaşayan Kazaklar

Altay Özerk Bölgesi'ne bağlı Kerey'de bulunan tek Kazakça okulun da bu yılın Şubat ayında kapatıldığı öğrenildi.

Kazakistan'da yaşayan 3,5 milyon etnik Rus'un 1500 civarında Rusça okulu var. Rusya'da yaşayan 1 milyon Kazak'ın ise 1 tane dahi Kazakça okulu yok.

http://qha.com.tr/kryim-tataryi/kirim-dernegi-nden-21-subat-dunya-anadili-gunu-hakkinda-bildiri/5211/

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.