SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin'in "vatandaşlık kararı" BM Genel Kurulu'nda görüşülecek

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2019 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin'in "vatandaşlık kararı" BM Genel Kurulu'nda görüşülecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu (BMGK), Ukraya’nın geçici olarak işgal edilen durumu ve Rusya’nın işgal edilen Donetsk ve Lugansk sakinleri için Rusya vatandaşlığı verilmesi sürecini kolaylaştırma kararını görüşmek için bugün toplanıyor.

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği 1. Sekreteri Oleg Nikolenko, Ukrayna'nın talebi üzerinde BM Genel Kurulunun bugün New York saatiyle saat 15.00’te (Türkiye saatiyle 22.00) toplanacağını bildirdi.

Rusya’nın söz konusu kararıyla BMGK tarafından onaylanmış Minsk Anlaşmaları ihlal ettiğini ifade eden Nikolenko, “Başvurumuza derhal cevap verildiği için şu an Genel Kurul'da başkanlık yapan Almanya heyetine ve Ukrayna’nın diğer müttefiklerine teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

http://qha.com.tr/haberler/ukrayna-disisleri-bakani-rusya-donbas-in-isgalinin-yeni-asamasina-gecti/24936/ POROŞENKO: “KREMLİN ÜLKEMİZE KARŞI BİR SONRAKİ SALDIRGANLIK AŞAMASINA HAZIRLANIYOR”

Ukrayna’nın mevcut Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan ve Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal edilen Donetsk ve Lugansk sakinleri için Rusya vatandaşlığı verilmesi sürecini kolaylaştıran kararı kınadı.

Poroşenko, “Aslında Kremlin'in devletimize karşı bir sonraki saldırganlık aşamasını hazırlaması söz konusu. Bu da, Ukrayna’ya ait Donbas’ın ilhakı veya Ukrayna'da bir Rus yerleşim bölgesi oluşturulması.” diyerek uluslararası ortakları, Rus yönetiminin yıkıcı faaliyetlerini kınamaya ve Rusya’ya uygulanan yaptırımları güçlendirmeye davet etti.

ZELENSKİY EKİBİ: “SÖZ KONUSU KARARLA RUSYA KENDİNİ İŞGALCİ DEVLET OLARAK KABUL ETTİ”

Ukrayna’nın yeni seçilmiş Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy’in ekibi de Rusya’nın “vatandaşlık” kararını kınadı.

Zelenskiy ekibinden yapılan açıklamada, “Ülkemizin geçici olarak işgal edilen topraklarında yaşayan Ukrayna vatandaşlarına Rus pasaportlarının verilmesi kararı alarak Rusya Federasyonu işgalci devlet olarak sorumluluğunu kabul etmiş oldu.” denildi.

LETONYA RUSYA’NIN KARARINI KINADI

Letonya Dışişleri Bakanı Edgar Rinkevics, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Rus güçleri tarafından kontrol edilen Ukrayna’nın doğu bölgesinde yaşayanlara, Rusya tarafından vatandaşlık verilmesi sürecini kolaylaştıracak bu kararı kınıyorum. Bu adım, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal ediyor ve Minsk Anlaşmaları yerine getirme çabaları baltalıyor.” diye kaydetti.

ABD VE KANADA’DAN KINAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Bu son derece kışkırtıcı eylemin yardımı ile Rusya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırıları artırıyor.” denildi.

Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Rusya’nın söz konusu kararının bölgedeki durumu daha da dengesizleştireceği ifade edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün imzaladığı kararname ile, Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal edilen Donetsk ve Lugansk sakinleri için Rusya vatandaşlığı verilmesi sürecini kolaylaştırmıştı.

http://qha.com.tr/haberler/rusya-donbas-ahalisi-icin-vatandaslik-surecini-kolaylastirdi/24861/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.