SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus denizaltıları, Montrö Sözleşmesini ihlal ediyor!

Boğaz'daki Rus denizaltıları, Montrö Sözleşmesini ihlal ediyor!

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2019 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus denizaltıları, Montrö Sözleşmesini ihlal ediyor!

Ukrayna, Rus denizaltılarının İstanbul Boğazı’ndaki faaliyetlerini kaydetti ve Türkiye’yi Rusya’nın Montrö Sözleşmesini ihlal ettiği konusunda bilgilendirdi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Temsilcisi ve Ukrayna Donanma Komutanı yardımcısı Leonid Zaliubovskiy, söz konusu bilgiyi Ukrinform muhabirine aktardı.

Ukrayna ordusunun, Türkiye'ye Ukrayna Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ilgili verileri sağladığı bildirildi.

Zaliubovskiy konuyla ilgili olarak, "Rusya denizaltılarının, onarım bahanesiyle aslında Türkiye'nin sorumlu olduğu Boğaz'dan geçişleriyle ilgili Montrö Sözleşmesini ihlal ettiklerini not ediyoruz. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na bazı problemler gördüğümüz konusunda bilgi verdik. Aslında, bu bir ihlaldir. Bildiğim kadarıyla, bakanlık Türkiye Cumhuriyetine kaynakları gönderdi. Bu durumu biliyorlar ve (üzerinde) çalışıyorlar." diye kaydetti.

RUSYA'DAN AKDENİZ'DE DENİZALTI YIĞINAĞI!

Ayrıca, deniz hukuku konulu uluslararası bir bilimsel konferans sırasında yaptığı açıklamada, Ukrayna askerlerinin son iki ay içinde Rusya’nın hem Akdeniz’de hem de Karadeniz’deki etkinliğini kaydettiklerini belirtti. Zaliubovskiy söz konusu hususla ilgili olarak da, "Bu [Montrö] Sözleşmeye uygun olarak, Karadeniz bölgesi devletleri, bakımları için denizaltılarını sadece Karadeniz'in ötesine gönderebilirler. Ancak Rusya Federasyonu, teknik bakım bahanesi altında, aslında Akdeniz'de topyekûn bir denizaltı konuşlandırması düzenlemektedir. Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir" dedi.

Bununla birlikte gelecek üç-dört yıl içinde, Rusya'nın 14 savaş gemisi daha inşa etmeyi ve onları Karadeniz'e yerleştirmeyi planladığını da söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.