SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus heyeti, AKPM'ye olan borcunu ödemeye yanaşmıyor

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2019 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus heyeti, AKPM'ye olan borcunu ödemeye yanaşmıyor

Kırım'ı 2014 yılında yasa dışı bir şekilde işgal eden Rusya'nın yeniden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisine dönmesinin ardından Rus heyeti yeniden Konsey çalışmalarına döndü. Heyet, 2017 ve 2018 yıllarda AKPM’nin çalışmalarına katılmadığı için o yılların borcunu ödemeyi reddediyor.

İnterfaks ajansının aktardığına göre, Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy “Maliye Bakanlığının hareketlerinin mekanizmasını doğru anlıyorsam biz AKPM’ye döndüğümüz yılın parasını ödeyip, AKPM’nin çalışmalarına katılmadığımız yılların parasını doğal olarak ödemiyoruz” ifadeleri kullandı.

AKPM'NİN SKANDAL RUSYA KARARI

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), dün bir yönetmelik değişikliğine giderek 2014 yılında Kırım Tatarlarının ana vatanını işgal eden Rusya heyetinin geri dönüşüne imkan sağlayan kararı 118 oyla kabul etmişti. AKPM üyesi ülkeler, Rusya ile diyalog havasını geliştirmek ve “karşılıklı sorumluluk” argümanları ile Moskova yönetimine yeşil ışık yakmıştı. Ancak, bu kararın hemen ardından Rusya, Genel Başkan Yardımcılığına aday olmuş ve Avrupa kamuoyu nezdinde Rusya’ya dair çekinceleri yeniden artmıştı.

RUSYA İLE DİYALOG HAVASI ÇABUK DAĞILACAK GİBİ…

Rusya’nın AKPM’ye yeniden üyeliğinin hemen ardından Genel Başkan Yardımcılığına üye olması, Konsey içindeki huzursuzlukları ve çekinceleri yeniden gün yüzüne çıkardı. Bu durumun en açık ispatı da, AKPM'deki Rus delegasyonu üyesi Leonid Slutksy'nin Genel Başkan Yardımcılığına aday olduğu oylamada, Rusya aleyhine verilen oylardaki artış oldu. Rus heyetinin Konsey’e geri kabulü için aleyhe oylar 62 iken; Genel Başkan Yardımcılığı seçiminde aleyhe oylar 93’e çıktı.

RUSYA’NIN KONSEYE GERİ DÖNÜŞÜNE YEŞİL IŞIK YAKILMIŞTI

AKPM’de 25 Haziran 2019 günü gerçekleşen yönetmelik değişimi ile Rus heyeti 5 yıl aradan sonra Konsey’e geri dönmüştü. Skandal niteliğindeki Rusya kararının alındığı oylamada; Azerbaycan, Fransa, İspanya, İtalya, Norveç, Avusturya, Slovakya, Portekiz, Sırbistan ve Türkiye kararı heyet olarak desteklerken; İsviçre, Almanya, Moldova, Çekya, Ermenistan ve Hollanda heyetlerinden de Rusya’nın Konsey’e dönmesi yönünde ciddi destek gelmişti.

MACRON, “RUSYA’NIN AVRUPA KONSEYİ’NDE KALMASINI İSTİYORUM” DEMİŞTİ

Avrupa Konseyi’nin kuruluşunun 70. yılında Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Rusya’nın Avrupa Konseyi’nde kalmasını istiyorum. Avrupa Konseyi ve Rusya’nın birbirlerine ihtiyacı var.” ifadesini kullanmış ve karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmesi vurgusu yapmıştı.

KARARIN ARDINDAN UKRAYNA HEYETİ, KONSEY ÇALIŞMALARINI ASKIYA ALDI

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisindeki Ukrayna heyeti, daha önce alınan yaptırım uygulama prosedürünün iptal edilerek Rusya’nın, Konsey çalışmalarına geri dönmesine imkan veren karara sert tepki göstererek, AKPM’deki çalışmalarını askıya almaya karar vermişti.

Heyet, Rusya’nın Konsey üyeliği sonlanana kadar çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI'NDAN “HAYAL KIRIKLIĞI” TEPKİSİ

Öte yandan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’in olayı büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendirdiği cümleleri de şu şekildeydi:

“AKPM’nin Rus heyetinin yetkisini sınırlamadan kararı kabul etmesinden dolayı hayal kırıklığı duyuyorum… Avrupalı ortaklarımızın bizi duymaması çok üzücü… Sonuna kadar mücadele eden Ukrayna heyetine ve dost ülkelerin heyetlerine teşekkür ediyorum… Rus heyetinin, Avrupa’da 70 yıldır hukukunun üstünlüğünü koruyan AKPM’ye geri dönüşünü destekleyenlerin esir alınan Ukraynalı denizcilerin de evlerine geri dönüşlerini savunmasını ve talep etmesini görmek istiyorum.” 

KTMM BAŞKANI ÇUBAROV UYARMIŞTI

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’i, Batı ülkelerinin teklifleri ve Avrupalı liderlerin de açıklamaları konusunda daha dikkatli olması gerektiğini noktasında uyarıda bulunmuştu.

Çubarov, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Rusya’yı AKPM’ye katmak noktasındaki sözlerine ilişkin,  “Macron için, Rusya’nın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisine (AKPM) geri dönmesinin en büyük gerekçesi, Rusya vatandaşlarının sözde Avrupa hukuku dışında kalabilmesi olduğu için çok öfkeliyim. O zaman Ukrayna vatandaşları, yüz binlerce Kırım Tatarı, Rus saldırganlığı sonucunda hayatını kaybeden 14 bin Ukrayna vatandaşının aileleri ne olacak? İşgalci ülkenin vatandaşları yani Rus vatandaşlarının çıkarları dile getiriliyor fakat Kırım ve Ukrayna vatandaşları hakkında bir kelime bile edilmiyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.