SON DAKİKA
Hava Durumu

Şumnu’da Ana Dili Türkçe Çalıştayı başladı

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2014 14:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2014 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Şumnu’da Ana Dili Türkçe Çalıştayı başladı

Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği, 14 Kasım Cuma günü Şumnu Oteli’nde “Ana Dili Olarak Türkçe’nin Eğitimi ve Öğretimi Çalışma Toplantısı” gerçekleştiriyor.

Toplantıda, Bulgaristan’da Türkçe eğitimi ve öğretimi konusunda hakkında bilimsel çalışmaları olan Prof. Dr. Hayriye Süleymanoğlu Yenisoy (gıyaben), Doç. Dr. İbrahim Yalımov, Hüseyin Dallı ve İsmail A. Çavuş konuşmacı olarak katılıyor. T.C. Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol, Bulgaristan’daki Türk sivil toplum kuruluşları başkanları, Eski Cuma (Tırgovişte) Belediye Meclis Başkanı Sevim Müsteceb Ali başta olmak üzere çevre il ve ilçelerin yerel yöneticileri, öğretmenler de etkinlikte bulunuyorlar.

Toplantı, yakın tarihlerde yaşama veda eden öğretmen, şair ve yazar Mustafa Çete için yapılan saygı duruşuyla başladı. Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Emine Halil’in yaptığı açılış konuşmasının ardından söz verilen T.C. Burgaz Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol şunları dedi:

"Türkiye Bulgaristan'daki Türkleri iki ülke arasındaki en güçlü köprü olarak görmektedir. Bulgaristan'ın siyasi, ekonomik, kültürel, bilimsel ve sanatsal hayatına en iyi katkılarda bulunmalarını arzu ediyor. Bulgaristan'daki Türkler Anayasa'daki hakları çerçevesinde kültürlerini en iyi biçimde yaşadıkça iki ülke arasındaki köprü de güçlenecektir. Dil de kimliğin en önemli unsurlarından biri olduğu cihetle Bulgaristan'da Türkçe öğretimi konusunda mevcut sorunları inceleyecek böyle bir toplantının düzenlenmesinden memnuniyet duyuyorum."

Etkinlik kapsamında Kuzeydoğu Bulgaristan’da uygulanmakta olan “Bulgaristan Türkleri ve Adım Adım Türkiye Projesi” ve Bulgarca altyazı ile sunulacak olan Samsun şehri belgeselinin tanımı gerçekleştirilecek.

Toplantı kapsamında Bulgaristan’da ana dili olarak Türkçenin eğitimi ve öğretimi ile ilgili yaşanan sorunların masaya yatırılarak çözümler bulunması amaçlanıyor.

Timur Berk

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.