SON DAKİKA
Hava Durumu

Sürgünü yaşayan çocuklardan Vait Muhtarov: 75 yıldır unutmadı

Kırım Tatarı Vait Muhtarov, 75 yıl önce kapısına dayanan Sovyet askerlerinin zorlamasıyla annesi ve kardeşleriyle birlikte hayvan vagonlarına götürülüşünü hala hatırlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2019 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sürgünü yaşayan çocuklardan Vait Muhtarov: 75 yıldır unutmadı

Kırım Tatarı Vait Muhtarov, 75 yıl önce kapısına dayanan Sovyet askerlerinin zorlamasıyla annesi ve kardeşleriyle birlikte hayvan vagonlarına götürülüşünü hala hatırlıyor. Vait Muhtarov, o dehşet gecesinde yaşadıklarını QHA (Kırım Haber Ajansı) mikrofonlarına anlattı.

https://www.youtube.com/watch?v=vNddsQpDEx8&t=1s

ÇOCUKLUĞUNDAKİ KIRIM'I HATIRLIYOR

Türkiye'de oldukça güzel karşılandığını söyleyen Muhtarov, "Sağ olsunlar. Türkiye halkı, Kırım Tatarlarının hepsi gelip sorular sordu" sözleriyle daha önce böyle bir durumu yaşamadığını söyledi.

Anma programı öncesinde ve sonrasında yaşadıklarını anlatan Muhtarov, "Bugünü hiç unutmayacağım. Çok vakit aklımda duracak. Hepsi sağ olsun demek istiyoırum benimle konuşup, hürmet edip selamlaşan. sağ olsunlar var olsunlar. Allah kısmet ederse bir daha gelmek isterim." ifadelerinde bulundu.

Sürgünde 9-10 yaşında olduğunu söyleyen Muhtarov her şeyi hatırladığını ifade etti. Yaşadığı yerdeki kayaları, bağları hatırladığını söyleyen Kırım Tatarı, fındık ve kızılcık yığmaya gittiklerini, dağları dolaştığını belirterek, "Her bir şey aklımda" dedi.

SÜRGÜN YOLUNDA ANNESİNİ KAYBETTİ

Sürgündeyken yiyecek bir şey bulamadıklarını söyleyen Muhtarov, su temini için temiz olmayan kaynaklardan su içip dizanteriye yakalanan soydaşlarına kadar birçok acı verici hatırayı dimağında taşıyor.

Sürgünün akabinde bir yılı bulmadan ölümlerin başladığını söyleyen Muhtarov, açlıkla birlikte susuzluğun da yıkcıcı olduğunu söyleyerek, "Erkekler açlıktan şişti. Güç kalmadı. Ben 12 yaşındayken, 28 gün içinde anam ve 4 kardeşim rahmetli oldu." dedi. Annesini defnederken hayli zorlandıklarını söyleyen yaşlı Kırım Tatarı, "Kimsede güç kuvvet kalmadı. Bizim köyde 33-34 erkek vardı yaşlı olsalar da. Hepsi ölüp gitti. Onlar dayanmadı. Kadınlar kaldı, çocuklar kaldı. O vakit yıkamaya bir imam, bir (görevli) yoktu." diye kaydetti.

HAYAT HER ŞEYE RAĞMEN DEVAM ETTİ

Özbekistan'da sürgün edildiği yerde Özbekçe öğrendiğini söyleyen Muhtarov, demir yollarında işe başladığını anlatı.

İşgal altındaki Kırım'daki baskılar ve devam eden zulümlere ilişkin, "Her bir şey Allah'tandır diyorum. İmamlık da yapıyorum. Bizim halk da sarılsın dine. Birbirlerine yardım etsinler, birinci dileğim bu. Bizim halkımız çalışkan halk." yorumunda bulundu.

Gençlerin de ne olursa olsun okumaları tavsiyesinde bulunan Muhtarov, bir dönem kitap yazdığını söyleyerek birçok yanlışının olduğunu, bu eksiklikler neticesinde tamamlayamadığını söyledi.

http://qha.com.tr/haberler/kirim-tatar-surgununun-75-yil-donumu-ankara-da-resmi-anma-programi/35584/ TÜRKİYE'DEKİ İLK RESMÎ ANMA PROGRAMINDA O DEHŞETLİ GECEYİ ANLATMIŞI

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgünü ile ilgili Ankara'daki resmî anma esnasında, Muhtarov sürgünle ilgili yaşadıklarını katılımcılara hatırladığı detaylarla aktarmıştı.

Kırım Tatarlarına desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Türkiye’ye teşekkür ederek yaşadığı dehşeti anlatmaya başlayan Muhtarov, sürgün dönemindeki çektikleri sıkıntıları tüm açıklığıyla dile getirmişti. Babasının önceden vefat ettiğini, annesinin de sürgün sırasında hayatını kaybettiğini, Rusya’nın derinliklerindeki steplere nasıl sürüldüklerini anlatan Muhtarov, gece saatlerinde Rus askerlerinin kapılarına dayanmasından itibaren birçok detayı dile getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.