SON DAKİKA
Hava Durumu

Tacikistan, Afganistanlıları sınır dışı ediyor

Tacikistan, Afganistan uyrukluları sınır dışı ediyor

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2022 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2022 13:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tacikistan, Afganistanlıları sınır dışı ediyor

Tacikistan hükumeti tarafından alınan kararla birlikte ülkede yoğunlukta bulunan Afgannistan vatandaşının toplu bir şekilde sınır dışı edilecek. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov düzensiz bir şekilde yaşayan 10 bine yakın Afganistanlının sınır dışı edileceğini belirtti. Tacikistan basınına göre Afganların belge kontrolü sağlandıktan sonra gözaltına alınıp sınır dışı ediliyor.

Tacikistan hükumeti ülkedeki düzensiz göçmenler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov ülkeye gelen Afgan sığınmacıların sınır dışı edileceğini açıkladı. Doğrudan toplu bir şekilde sınır dışı edilecek Afganistanlıların, ülkelerine dönmek istemediğini her defasında dile getiriyor. Sığınmacılarla çalışan kurumlar başka ülkelere sığınmayı tercih eden Afganlara, gerekmedikçe evden çıkmamaları uyarısında bulundu.

Tacikistan'daki Afgan Büyükelçiliği ülkede yaklaşık 10 bin civarı Afganistanlının olduğunu kaydetti. Afgan vatandaşların 4 bini Kanada'ya yerleşmek üzere sınırdan uzaklaştı. RFERL'in (Özgür Avrupa Radyosu) Tacik basın servisi Radio Ozodi, sınır dışı edilen bir sığınmacının belge kontrolü sırasında gözaltına alındığını söyledi. Uygulamanın ardından Afganistanlıların sınır dışı edildiğini bildirdi.

TÜRKİYE'NİN AFGAN GÖÇMEN POLİTİKASI NE DURUMDA?

Taliban rejiminin kontrolü ele almasıyla birlikte ülkeden Afganistanlılar, Türkiye'ye yoğun bir şekilde göç ediyor. Türkiye'de tartışmalara yol açan Afgan vatandaşların ülkeden sınır dışı edilmesi muhalefet partileri tarafından dile getiriliyor. Gelişmekte olan ülke statüsündeki Türkiye karmaşıklık yaşayan demografik yapısı dolayısıyla ekonomik ve siyasi zorluk çekmekte. Türkiye, bugüne kadar 40 bin Afgan sığınmacıyı çeşitli sebeplerle Geri Gönderme Merkezi’yle sınır dışı etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.