SON DAKİKA
Hava Durumu

Tartışmalı Rus koronavirüs aşısı, Belaruslar üzerinde denenecek

Rusya’nın tescil ettiği ve birçok karanlık nokta bulunması nedeniyle, dünyanın da şüpheyle yaklaştığı Kovid-19 aşısının satılacağı ilk ülkenin Belarus olacağı ve 3. Aşama deneylerin Belarus halkı üzerinde yapılacağı duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2020 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2020 15:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tartışmalı Rus koronavirüs aşısı, Belaruslar üzerinde denenecek

Rusya’nın tescil ettiği ve birçok karanlık nokta bulunması nedeniyle, dünyanın da şüpheyle yaklaştığı Kovid-19 aşısının satılacağı ilk ülkenin Belarus olacağı ve 3. Aşama deneylerin Belarus halkı üzerinde yapılacağı duyuruldu.

Belarus devlet haber ajansı BelTA’nın aktardığına göre, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında, 24 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşen telefon görüşmesi sırasında, Belarus’taki durum ve koronavirüs ile mücadele konusu ele alındı.

AŞININ SATILACAĞI İLK ÜLKE OLACAK

Görüşme sırasında tarafların, Sputnik V adı verilen tartışmalı Rus aşısının üçüncü aşama deneylerinin, Belarus vatandaşları üzerinde yapılacağı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Belarus vatandaşlarının, deneylere gönüllü olarak katılacağı iddia edildi. Bunun yanı sıra Belarus’un, tartışmalı Rus aşısının satılacağı ilk ülke olacağı açıklandı.

RUSYA İLK TESCİLLİ AŞIYI AÇIKLAMIŞTI

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı geliştirme çalışmaları dünyanın pek çok ülkesinde devam ederken, geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyada bir ilki başardıklarını ve ilk koronavirüs aşısını tescillediklerini açıklamıştı.

Rusya, 1957 yılında uzaya gönderilen ilk Sovyet uydusu Sputnik'in adını verdi. Sputnik V aşısı için sadece iki aylık bir çalışma yapılmış, aşı ise çok küçük bir insan grubu üzerinde test edilmişti.

Aşı denemelerinin birinci ve ikinci aşamalarına 38’er kişinin katıldığı, yani toplamda 76 kişinin katıldığı açıklanmıştı.

Rus bilim insanları bu deneylerin sonucunu açıklamazken aşıyla ilgili hala birçok karanlık nokta bulunuyor ve dünya aşıya şüpheyle yaklaşıyor. Rusya Sağlık Bakanlığı ise aşının üretimine başlandığını duyurdu.

Aşının geliştirildiği Gamaleya Merkezi Müdür Yardımcısı Denis Logunov, ülkede aşının 40 bin kişi üzerinde deneneceğini bildirdi.

Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere dünyanın birçok ülkesi Rusya'nın açıkladığı aşı haberine temkinli yaklaşmış, aşının tam olarak hazır olmasının mümkün olamayacağı yönündeki şüphelerini dile getirmişti.

Reuters ajansına konuşan bilim adamları, gereken tüm denemelerden geçmeyen tartışmalı Rus aşısının virüsün mutasyonuna yol açabileceği kanaatinde. Kovid-19'a karşı tam koruma sağlamayan bir aşının kullanılmasının patojen üzerindeki "evrimsel baskıyı" artırarak durumu daha da kötüleştireceği endişesini dile getiren İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nde viroloji profesörü olan Ian Jones Reuters'e verdiği demeçte, "Eksik koruma, virüsün mevcut antikordan kaçmasına neden olan seçim baskısı sağlayabilir ve bu da tüm aşı reaksiyonlarından kaçan suşlar yaratabilir. Bu anlamda, kötü bir aşı, aşının olmamasından daha kötüdür." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.