SON DAKİKA
Hava Durumu

TİKA'dan bir ilk: Azerbaycan'ın tarihi Merdekan Kalesi restore edilecek

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2019 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TİKA'dan bir ilk: Azerbaycan'ın tarihi Merdekan Kalesi restore edilecek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Azerbaycan Kültür Bakanlığı arasında tarihi eserlere ilişkin bir protokol hazırlandı.

BAKÜ'DEKİ MERDEKAN KALESİ VE TUBA ŞAH MESCİDİ'NİN RESTORASYONU

Azerbaycan Kültür Bakanlığına bağlı Kültürel Mirasın Korunması, Geliştirilmesi ve Restorasyonu Devlet Hizmeti arasında Bakü'nün Merdekan kasabasındaki Büyük Merdekan Kalesi ve Tuba Şah Mescidi'nin restorasyonu konusunda protokol imzalandı.

Söz konusu protokole TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki ile Azerbaycan Kültürel Mirasın Korunması, Geliştirilmesi ve Restorasyonu Devlet Hizmeti Başkanı Zakir Sultanov'un imza attığı öğrenildi.

TİKA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEK

Restorasyon protokolü ile ilgili konuşan Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Türkiye olarak Azerbaycan'a her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi. TİKA'nın en fazla iş yaptığı ülkelerden birinin Azerbaycan olduğunu bildiren Özoral, "Fakat TİKA Azerbaycan'da ilk kez tarihi bir eseri restore edecek. Her iki eser de Türk tarihinin önemli mimarlık abidelerinden. Restorasyon alanında başlayan bu iş birliğinin daha nice anıtta devam edeceğini ümit ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Azerbaycanlı yetkili Zakir Sultanov ise, Azerbaycan için büyük tarihi öneme sahip anıtların restorasyonunu üstlenmeleri nedeniyle TİKA yetkililerine teşekkürlerini iletti.

Restorasyonu planlanan Büyük Merdekan Kalesinin 14. yüzyılda Şirvanşahlar döneminde Hazar Denizi'nden gelen saldırılara karşı savunma amaçlı yapıldığı tahmin ediliyor. Dört köşeli mimariye sahip, yüksekliği 22 metre olan kalenin hemen yanında ise TİKA'nın girişimiyle restorasyonu planlanan Tuba Şah Mescidi yer alıyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.