SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'den Kudüs'e büyükelçilik açan Kosova'ya kınama mesajı!

Türkiye'den Kudüs'e büyükelçilik açan Kosova'ya kınama mesajı!

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2021 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2021 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkiye'den Kudüs'e büyükelçilik açan Kosova'ya kınama mesajı!

Kosova Cumhuriyeti ile İsrail arasında 1 Şubat 2021 tarihinde diplomatik ilişkiler başladı. Bu kapsamda Kosova, Kudüs’te büyükelçilik açtı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın büyükelçilik açma kararını kınadı.

Kosova ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin gelişmesine yönelik atılan adımlar, Türkiye Cumhuriyeti’nden tepki çekti. Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasına ilişkin "Kosova'nın Kudüs'te Büyükelçilik açmasını, derin endişeyle karşılıyor ve en güçlü şekilde kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy'un 14 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, Kosova’nın İsrail’e verdiği taahhüdün, başta bu konuda kabul edilmiş Birleşmiş Milletler kararları olmak üzere uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekildi.

KUDÜS’ÜN KONUMU VE KUDÜS’TE BÜYÜKELÇİLİK AÇMAK NE ANLAMA GELİYOR?

Kudüs statü olarak dünyanın en önemli çatışma noktalarından birisi olarak biliniyor. Yıllardır İsrail-Filistin çatışmasının merkezi sorunlarından biri olan Kudüs’te İsrail devletine ait meclis, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve bakanlıklar gibi resmi kurumlar yer alıyor. Ancak, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ederek burada büyükelçilik açma girişimleri, uluslararası alanda kabul görmüyor ve uluslararası hukuk ihlali olarak karşılanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti, Kudüs’te Filistin yönetimi ile ilişkilerini sürdürmek amacıyla başkonsolosluk bulunduruyor. Bu anlamda Türkiye, dost ve kardeş ülke Kosova’nın büyükelçilik açma taahhüdünü tepkiyle karşıladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.