SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkoloji'nin önde gelen isimlerinden olan Krımskiy, 150. doğum yılı vesilesiyle anıldı

Kırım Tatar asıllı Ukraynalı akademisyen, tarihçi, şarkiyatçı ve hiperpoliglot Agatangel Krımskiy (Ahatanhel Krymsky) 150. doğum yılı vesilesiyle Ankara'da bulunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde konferans düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2021 20:10
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2021 20:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türkoloji'nin önde gelen isimlerinden olan Krımskiy, 150. doğum yılı vesilesiyle anıldı

Kırım Tatar asıllı Ukraynalı akademisyen, tarihçi, şarkiyatçı ve hiperpoliglot Agatangel Krımskiy (Ahatanhel Krymsky) 150. doğum yılı vesilesiyle Ankara'da bulunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde konferans düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Ukrayna'da Türkoloji çalışmalarının, Krımskiy sayesinde başladığını aktararak, ünlü Türkoloğun hayatını ve mücadelesini anlattı.

Hayatını Türkoloji'ye adayan Kırım Tatar asıllı Ukraynalı bilim adamı Agatangel Efimoviç Krımskiy'nin doğumunun 150'nci yılı kapsamında; TÜRKSOY, EkoAvrasya ve Ukrayna Ankara Büyükelçiliği ve Altındağ Belediyesi iş birliğinde bugün bir panel düzenlendi. "Türkolojiye Adanan Bir Ömür: Agatangel Krımskiy" isimli bir konferans, saat 14.00'da Ankara'nın Altındağ ilçesindeki Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanat Sokağı VİP Konferans Salonu'nda yapıldı. Konferansın konuşmacısı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Krımskiy ile ilgili araştırmalarını katılımcılara aktardı.

Konferansa, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga (Andrii Sybiha), Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı, EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren ve sınırlı sayıda kişi katılım sağladı.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Gürer Gülsevin UKRAYNA DİLİNDE TÜRKÇE'NİN ETKİLERİ ARAŞTIRILIYOR

Panelin açılış konuşmasını yapan Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Gürer Gülsevin, TDK'nın Ukrayna dilinde Türkçenin etkileri üzerine çalışmalara devam ettiğini belirterek, 2021 yılının sonuna kadar Ukraince-Türkçe sözlüğü çıkartacaklarını söyledi. Gülsevin, ünlü Türkolog için, "Krımskiy'nin yetiştiği Ukrayna coğrafyası Türkoloji çalışmaları açısından velut bir coğrafyadır." dedi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov "KRIMSKİY, HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRECEK"

Gülsevin'den sonra söz alan TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, konuşmasında, Krımskiy'nin Türkoloji'nin en önde gelen isimlerinden biri olduğunu ancak Türk coğrafyasında yeterince tanınmadığını üzüntü ile ifade etti. Kaseinov, "Bu büyük bilim insanının hak ettiği değeri görmesi ve yeniden hatırlanması için doğumunun 150. yıldönümünde TÜRKSOY takvimine aldık. Amacımız, Krımskiy'nin yaptıklarının ve bıraktığı saygın eserlerin bütün Türk dünyasına, özellikle Türkoloji ve Doğu Bilimleri ile uğraşan gençlerimize örnek olması ve ışık tutmasını sağlamak." diye konuştu.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga SIBİGA: KRIMSKİY, TÜRK DÜNYASI VE TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİN NASIL OLACAĞINI ÖĞRETTİ

Açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Krımskiy'nin çalışmalarının günümüzde hala güncelliğini koruduğunu ve Türk dünyası için büyük önem taşıdığını vurguladı. Krımskiy'nin Türk ve İslam coğrafyasının tarihi üzerine akademik çalışma yürüten ilk bilim insanlarından biri olduğunu belirten Sıbiga, "Onun çalışmaları, Türk dünyasını tanımamızı ve halklarımızın yakınlaşmasını sağladı. Sovyetler döneminde Ukrayna tarihi üzerine manipülasyonlar yapılmasına rağmen Kırımskiy'nin tarafsız çalışmaları, kendi kültürümüzü tekrar inşa etmemize ve Türk dünyası ve Türkiye ile ilişkilerimizin nasıl olması gerektiğini öğretti."

KRIMSKİY'NİN ADI ANKARA'DA BİR SOKAĞA VERİLECEK

Ayrıca Büyükelçi Sıbiga, Krımskiy'nin isminin Ankara'nın sokaklarından birine verilmesi için Ankara Büyükşehir Belediyesine müracaat ettiklerini ve kısa süre içerisinde bu isteklerinin kabul edilmesini beklediklerini bildirdi.

Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel UKRAYNA'DA TÜRKOLOJİ ÇALIŞMALARI KRIMSKİY İLE BAŞLADI

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çengel, Krımskiy'nin; Türkçe, Arapça, Farsça, Sanskritçe, İbranice ve Slav dilleri dahil en az 16 dil bildiğini belirtti. Öte yandan Çengel, Krımskiy'nin, Ukrayna Bilimler Akademisinin de kurucusu olduğuna dikkat çekti. Çengel, Ukrayna'da Türkoloji çalışmalarının da Krımskiy sayesinde başladığını aktardı. Çengel, Krımskiy'nin Kur'an-ı Kerim çevirileri yaptığını da söyleyerek, şunları konuştu:

"Ünlü Rus yazar Lev Tolstoy, Kur-an'ı, Krımskiy'nin çevirileri sayesinde öğrendiğini söylüyor. Bunun üzerine Tolstoy'un İslam'a yöneldiği biliniyor. Bu açıdan Krımskiy, Tolstoy'u çok etkilemiştir"

YIL BOYUNCA KRIMSKİY KONFERANSLARI DÜZENLENECEK

Ukraynalı ünlü bilim insanı ve Ukrayna Milli Bilimler Akademisinin kurucularından Agatangel Krımskiy’in bilimsel çalışmalarının derlendiği “Doğu Devlet Kurma Gelenekleri” isimli kitabının 24 Aralık 2020 tarihindeki tanıtımında, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, “TÜRKSOY’un 2021 yılı takvimi, 150. doğum yıl dönümü ocak ayında kaydedilen olağanüstü şahsiyet olan Agatangel Krımskiy ile başlamaktadır. Önümüzdeki yıl boyunca üniversitelerde ve diğer eğitim kurumlarında konferanslar, yuvarlak masa toplantıları hazırlanacak..” diye bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.