SON DAKİKA
Hava Durumu

UAEA misyonu Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ziyaret edecek

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2022 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2022 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
UAEA misyonu Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ziyaret edecek

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) misyonunun, gelecek hafta Rus işgali altında bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna’daki Zaporijjya Nükleer Santrali’ni ziyaret etmesi planlanıyor. Öte yandan Rus işgal güçlerinin, UAEA ziyaretinin gerçekleşmesini engellemek için her gün provokasyonlar düzenlediği belirtildi.

Rus işgali altında bulunan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna’daki Zaporijjya Nükleer Santralindeki durum ciddiyetini korumaya devam ediyor. Bir kalkan olarak nükleer santrali kullanan Rusya, askerlerini ve teçhizatını santrale yerleştirerek yakınındaki yerleşim yerlerine saldırılar düzenleyerek nükleer tehdide davet çıkarıyor.

RUSYA UAEA MİSYONUNUN ZİYARETİNİ SABOTE ETMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Ukrayna Enerji Bakanı Danışmanı Lana Zerkal, Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) misyonunun, gelecek hafta  Zaporijjya Nükleer Santrali’ni ziyaret etmesi beklendiğini bildirdi. NV Radio konuşan Zerkal, “IAEA misyonunun ziyareti önümüzdeki hafta planlanıyor, şu an tüm lojistik rotalar ve oraya nasıl ulaşılacakları konusunda kararlar alınıyor. Rusya’nın misyonun Ukrayna topraklarından giriş yapmasını kabul etmesine rağmen, şu an santral çevresindeki durumu kötüleştirerek misyonun hedefe ulaşmaması için elinden geleni yapıyorlar” dedi.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, dün 25 Ağustos’ta  UAEA misyonunun derhal Zaporijjya Nükleer Santrali’ni ziyaret etmesi gerektiğini vurgulamıştı.

TARİHTE İLK KEZ ZAPORİJJYA NÜKLEER SANTRALİ’NİN ELEKTRİK ŞEBEKESİYLE BAĞLANTISI KESİLDİ

Ayrıca Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom dün, "İşgalcilerin eylemleri, (Zaporijjya Nükleer Santrali'nin) elektrik şebekesiyle bağlantısının tamamen kesilmesine neden oldu. Bu, santral tarihinde bir ilk" diye bildirmişti.

Energoatom, nükleer tesisin civarında çıkan yangınların, santrali Ukrayna'nın elektrik şebekesine bağlayan hatta zarar verildiğini ve bunun sonucu santralin Ukrayna'nın ulusal tedarik sistemiyle bağlantısının koptuğunu duyurdu. Ayrıca kurum, diğer üç elektrik hattının Rus güçleri tarafından düzenlenen "terör saldırıları nedeniyle daha önce hasar gördüğünü" hatırlattı.

Zaporijjya nükleer santrali aylardır Rus işgali altında

Rus birlikleri Mart ayının başında Energodar kentinde bulunan Zaporijjya Nükleer Santralini ele geçirmişti. Rus işgal güçleri, nükleer santrali askeri üs olarak kullanıyor. Ukrayna ordusunun nükleer santrale ateş açmayacağının farkında olan Ruslar, santralde ağır teçhizat ve mühimmat depoluyor.

“RUSYA, SANTRALİ NÜKLEER FELAKET KORKUSUNU ARTIRMAK İÇİN KULLANIYOR”

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), 3 Ağustos’ta yayımladığı değerlendirme raporunda, Rus işgal güçlerinin Zaporijjya Nükleer Santralini, nükleer felaket korkusunu artırmak ve Batı’nın Ukrayna’ya sağladığı askeri desteğini azaltmak için kullandığını vurguladı. Raporda, “Zaporijjya Nükleer Santrali yakınlarında konuşlandırılan Rus güçleri, son haftalarda Nikopol’deki ve başka yerlerdeki Ukrayna mevzilerine saldırarak, Ukrayna’yı kasıtlı olarak zor bir duruma soktu; ya Ukrayna, uluslararası kınama ve nükleer bir felaket (Ukrayna ordusunun bunu yapması muhtemel değildir) riskini göze alarak atarak ateş açar, ya da Ukrayna Rus güçlerine, ‘güvenli bölgeden’ Ukrayna mevzilerine ateş etmeye devam etmelerine izin verecek.” ifadelerini kullandı.

Energodar Belediye Başkanı Dmıtro Orlov ise Rus işgal güçlerinin, Ukrayna ordusunu nükleer santrale saldırmakla suçlamak için komşu köylerinden işgal altında bulunan Energodar kentine ateş açtığını duyurdu.

RUS TÜMGENERALDEN TEHDİT

Zaporijjya Nükleer Santralinde konuşlandırılan Rus birliklerinin komutanı Tümgeneral Valeriy Vasilyev, 7 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “Burası ya özgür Rus toprağı olacak ya da küle dönecek… Bildiğiniz gibi Zaporijjya Nükleer Santralindeki tüm önemli tesislere mayın döşedik. Bunu düşmanımızdan gizlemiyoruz. Onları uyardık. Düşman santralinin ya Rusya’nın ya da hiç kimsenin olacağını biliyor.” ifadelerine yer vermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.