SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna bu ana kilitlendi: Poroşenko-Zelenskiy karşılaşması

İkinci tura kalan Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, adaylar Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile ilk tur galibi komedyen Vladimir Zelenskiy'in, Olympiski Stadyumunda (Olimpiyat Stadumu) halka açık yapacakları tartışma bugün gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2019 21:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna bu ana kilitlendi: Poroşenko-Zelenskiy karşılaşması

İkinci tura kalan Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, adaylar Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile ilk tur galibi komedyen Vladimir Zelenskiy'in, Olimpiyskıy Stadyumunda (Olimpiyat Stadumu) halka açık yapacakları tartışma bugün gerçekleşti.

19 Nisan’da yapılacağının duyurulmasından itibaren tüm Ukrayna'nın heyecanla beklediği tartışma saat 19.00'a doğru başladı.

http://qha.com.tr/haberler/porosenko-secmenlere-seslendi-ben-pes-etmiyorum-ve-pes-etmeyecegim/22470/ DAKİKA DAKİKA POROŞENKO-ZELENSKİY TARTIŞMASI

18.49- Petro Poroşenko ve Vladimir Zelenskiy “Olimpiyskiy” Stadyumuna geldiler.

18.57- Kura çekme sırasında, ilk sözün Zelenskiy’e verilmesine karar verildi. Poroşenko-Zelenskiy tartışması başladı. Açılış Ukrayna Milli Marşıyla yapıldı. Ardından cumhurbaşkanlığı adayları sahneye çıktı.

19.06- Konuşması sırasında Zelenskiy Ukraynalı şarkıcı Vakarçuk gibi hissettiğini söyleyip desteklerinden dolayı gelenlere teşekkür etti. Zelenskiy 2014’te Poroşenko’ya oy verdiğini ama yanıldığını belirterek, “Ben siyasetçi değilim. Ben sistemi kırmak için gelen sıradan bir insanım. Ben sizin sözlerinizin ve hatalarınızın sonucuyum" dedi.

19.11- Poroşenko, konuşması sırasında, savaşan bir ülkenin Cumhurbaşkanı adayının tavrını çok iyi bilmek gerektiğini kaydetti. Poroşenko, Ukrayna’nın önünde büyük engeller olduğunu söyleyerek Cumhurbaşkanının güçlü olması gerektiğini ifade edip: “İnanıyorum ki Vladimir bey Ukrayna’yı Putin’e vermek istemiyor, ancak Putin’in böyle bir hayali var. Zelenskiy ne yapacağını bilmiyorsa bu engelleri önlememiz lazım. Bizler sadece güzel bir etiketi görüyoruz. Zelenskiy çuval içinde olan bir kedi değil, o bir çuval. Çuvalında ise oligarklar ve devletim için tehlikeli olan unsurlar var" yorumunda bulundu.

http://qha.com.tr/haberler/sosyoloji-enstitusunden-anket-ukraynali-secmenlerin-tercihi-ne-yonde/21025/

19.18- Poroşenko, Zelenskiy’i profesyonel olmamakla suçladı.

19.26- Poroşenko, Zelenskiy’e bir öğrencinin sürdüğü uçağa binip binemeyeceğini sorarak, "Neden Cumhurbaşkanı bunları yapmak için izin veriyor? Vladimir bey bizim devletimizle alay etmeyin" dedi. Zelenskiy ise, "“Ben sizin muhalifiniz değilim, ben sizin cezanızım” diye cevap verdi. Zelenskiy hayatında Putin ile konuşmadığını ve savaşın başından itibaren Rusya’ya gitmediğini söyleyerek, "Çuvalda bir kedi olmak, kuzu postunu üzerine geçiren kurt olmaktan iyidir" ifadesinde bulundu.

19.31- Zelenskiy, Poroşenko’ya halkın sorduğu soruları sordu. Bunlar içerisinde sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinde Roşen fabrikasının ürünlerinin bulunması ve yolsuzlukla ilgili sorular da bulundu. Poroşenko cevaben, "Vladimir’in burada söylediği her şey yalandır ve gerçekle hiçbir ilgisi yoktur" dedi. Yolsuzluklarla ilgili iddialarla ilgili olarak da, "Benim arkadaşlarımdan hiç kimsenin yolsuzlukla alakası yok. Yolsuzlukla ilgili bağlantı olduğu ispatlanması halinde (onu) arkadaşlarımdan otomatik olarak çıkarırım. Suçluysa hapiste yatmalı” diye kaydetti.

19.38- Zelenskiy, “Ben savcının karşısında değilim. Onun karşısında olmak için hiçbir şey yapmadım. Ama siz yakın zamanda karşısına geçeceksiniz. Sizin çevrenizden hiç kimsenin siyasette olmaması için dua ediyorum” dedi. Ukrayna’nın Avrupa’ya giden yolu seçtiğinin altını çizerek,
“Siz Peygamber değilsiniz, ben de Musa değilim. Biz Ukrayna’ya yol gösteremeyiz. Ukrayna Avrupa’ya doğru ilerliyor” yorumunu yaptı.

19.47- Poroşenko, “Savaşı bitirmeliyiz. Savaşın anahtarı Kıyiv’de değil. Biz orduyu kurmalıyız, dilimizi korumalıyız, Ukrayna’yı korumalıyız” dedi. Zelenskiy’e, Ukrayna’dan ne zaman yaptığı şaka yüzünden özür dileyeceğini sordu. Poroşenko, Zelenskiy’in Ramzan Kadırov’dan özür dilediğini hatırlatınca Zelenskiy, Kadırov ile hiçbir zaman görüşmediğini söyledi.

Zelenskiy, cephede hayatlarını kaybedenlerin akrabaları önünde diz çökerek Poroşenko’nun da aynı şeyi yapmasını çağrısında bulundu. Poroşenko da diz çöktü.

http://qha.com.tr/haberler/kirimoglu-bu-zelenskiy-in-cevabi-degil/20842/

Zelenskiy Poroşenko’ya nasıl oligark olduğunu sorarak, “Utanmıyor musunuz” sorusunu sordu. Poroşenko, “Hayır” cevabını verdikten sonra Zelenskiy’e, "Kolomoyskiy’in, “Azarov grubunun”, “Partiya Regionov Grubunun” hükûmete gelmesini engelleyecek misiniz?" diye sordu. Zelenskiy bu soruya, “Evet” cevabını verdi.

19.55- Zelenskiy, “Neden bütün başarılarınız kendi adınıza kaydettiniz?” Ordunun -Ukraynalı askerlerin ve gönüllülerin başarısıdır” diye sordu. Ardından "Bizler sistemi kırabiliriz" diye ekledi.

Poroşenko, Zelenskiy’in çok yetenekli bir aktör olduğunu söyleyerek, "Bugün bizler halka müzakerelerimizin küçük bir parçasını dinlemelerine imkan verdik. Müzakerelerinin başlaması önemlidir” dedi. Sonra da Zelenskiy'i “Suspilne” devlet kanalında müzakerelere devam etmeye davet etti.

“Sizler oynadığınız dizi karakteri değilsiniz. Siz oligarkların ve kaçan oligarkın rehberisiniz” diyen Poroşenko, Zelenskiy’in taraftarlarına da hitap ederek, “Arkadaşlar, 21 Nisan’da geleceğe bakmalıyız, devletimiz Putin ve Kolomoykiy’e yağmalamaları için verilmemeli" dedi. Sonra da, “Ukrayna halkının her türlü kararını kabul ederim. 21 ve 22 Nisan’da devletimizi korumak için birlik olmalıyız” dedi.

20.00- Zelenskiy Poroşenko’nun yaptığı reformları, yolları eleştirerek savaşı bitirmek için elinden geleni yapacağını bildirdi. Poroşenko, oligarkların hükûmete geri döneceklerini engelleyeceğini bildirerek karşılaşmayı milli marşla bitirmeye teklif etti. Bundan sonra karşılaşma sona erdi.

http://qha.com.tr/haberler/ukrayna-secimlerinin-resmi-sonuclari-aciklandi-ikinci-tur-secimleri-21-nisan-da/16966/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.