SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Rus kuvvetleri Zaporijjya’dan derhal çekilmeli!

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2022 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2022 11:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Rus kuvvetleri Zaporijjya’dan derhal çekilmeli!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yapılan Rus saldırılarına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, dünya güvenliği için Rus ordusunun koşulsuz bir şekilde bölgeden geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Nükleer santralin zarar görmesi sonucu Türkiye’nin de bulunduğu bölge ülkelerinin büyük bir darbe yiyeceğini belirten Zelenskıy, dünyayı Rusya’ya karşı sert yaptırımlar uygulamaya davet etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi devam ederken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) Rusya’nın Zaporijjya Nükleer Santrali’ne yaptığı saldırılara dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, yayımladığı bir video mesajda, "Rusya, Zaporijjya Nükleer Santrali ve çevresindeki kışkırtıcı eylemlerine devam ediyor. Santrali koruma bahanesiyle işgalciler yakındaki kasabaları ve toplu alanları bombalamaya devam ediyor. Rusya, fiili santral depolarında mühimmat ve teçhizatlarını saklıyor. Bütün bu olanlar Rusya'nın, Avrupa ülkeleri ve diğer 15 ülkenin güvenlik taleplerini reddettiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı. Zelenskıy söz konusu talepleri ileten ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kanada, Avustralya, Gürcistan, Türkiye, İngiltere ve Güney Kore'nin bulunduğunu söyledi.

“SANTRALDE YAŞANACAK RADYASYON OLAYI TÜRKİYE VE BÖLGE ÜLKELERE DARBE OLUR”

Zelenskıy, yayımladığı video mesajındaki sözlerine devam ederken Zaporijjya Nükleer Santrali'nde olası bir radyasyon kaçağının bölge ülkeleri için tehlike oluşturacağını belirtti. Zelenskıy, "Bu terör devleti (Rusya) uluslararası toplumun taleplerini görmezden geliyorsa, bu acilen harekete geçilmesi gereken bir durumdur. Zaporijjya Nükleer Santrali'ndeki herhangi bir radyasyon olayı Avrupa Birliği ülkelerine, Türkiye'ye, Gürcistan'a ve uzak bölgelerdeki diğer ülkelere darbe oluşturur. Her şey rüzgarın yönüne ve gücüne bağlı. Rusya'nın eylemleri bir felakete yol açarsa sonuçları şimdilik sessiz kalanları vurabilir. Şimdi dünya bir nükleer santrali savunmak için güç ve kararlılık göstermezse bu, dünyanın kaybettiği anlamına gelecektir" açıklamasında bulundu.

“TERÖR DEVLETİ RUSYA’YA SERT YAPTIRIMLAR GEREKİYOR”

Rusya’nın bir terör devleti olduğunu sıklıkla vurgulayan Zelenskıy, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Birleşmiş Milletler (BM) ve büyük ülkelerin dışişleri bakanlarının Rusya'nın eylemlerini durdurması için çağrı yaptığını da hatırlattı. Zelenskıy, "Ancak Rusya'ya, Rus Atom Enerjisi Kurumu ROSATAM'a (Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi) ve bu terör devletinin tüm nükleer kuruluşlarına karşı yeni sert yaptırımlar için çağrı yapılmalı. Tüm Rus askerleri, santral çevresinden ve bölgeden koşulsuz olarak çekilmeli" diyerek dünyaya Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulamaya sert bir şekilde devam edilmesi gerektiği mesajını verdi.

Rusya, nükleer felakete davetiye çıkarmaya devam ediyor. Rus işgal güçleri 13 Ağustos’ta Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna’daki Zaporijjya Nükleer Santrali yönüne ateş açmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.