SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ülkeden kaçan iş insanları ve siyasilere geri dönmek için 24 saat verdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ülkeden kaçan iş insanları ve siyasilere geri dönmek için 24 saat verdi

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2022 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 12:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ülkeden kaçan iş insanları ve siyasilere geri dönmek için 24 saat verdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rus saldırısı tehdidi bağlamında Ukrayna’yı terk eden yetkililere ve milletvekillerine ülkeye geri dönmeleri ve görevlerini sürdürmeleri için 24 saat verdi. Rusya'nın Ukrayna'yı bu hafta başından itibaren işgale başlayacağı yönündeki iddialarla birlikte iş adamlarının ve yetkililerin ülkeden kaçmaya başladığı ileri sürüldü.

Ukrayna basınında çıkan haberlerde, Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı ihtimaline karşı; Ukraynalı milletvekillerinin, oligarkların ve zengin iş adamlarının özel uçaklarıyla birlikte ülkeyi terk etmeye başladığı iddia edildi. Haberlerde sadece pazar günü içinde yaklaşık 20 özel jetin Kıyiv’den havalandığını belirtildi.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ÜLKEYİ TERK EDENLERE 24 SAAT İÇİNDE GERİ DÖNMELERİ İÇİN SÜRE VERDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna’yı terk eden veya terk etmeyi planlayan yetkililer ve milletvekillerine seslenerek, “Ukrayna halkı size devlet yönetimini emanet etti ve onu korumakla görevlendirdi. Bu durumda Ukrayna halkıyla birlikte olmak sizin doğrudan görevinizdir. Sizi 24 saat içinde vatanınıza dönmeye ve Ukrayna ordusu, diplomasisi ve halkının yanında halkıyla yan yana olmaya davet ediyorum.” dedi.

UKRAYNA RUSYA'NIN SALDIRI TEHDİDİ ALTINDA: GERİLİM NASIL TIRMANDI?

Rusya Federasyonu’nun, işgal ettiği Kırım Yarımadası ve Donbas bölgesi ile Ukrayna sınırı yakınlarında askeri hareketliliği dünyanın gündeminde geniş yer tutuyor. Bu kapsamda, Rusya Federasyonu’nun askeri hareketliliği havadan görüntülendi. Uluslararası kamuoyunun, 110 bini aşkın muharip gücünü Ukrayna sınırlarında konuşlandırdığını ifade ettiği Rus ordusunun, mevcudiyetini artırdığı ve savaş durumuna geçtiği gözlendi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı 14 Ocak 2022’de Ukrayna’nın sınırı içinde yer alan Rusya yanlısı grupların Donbas’taki Horlivka bölgesine “amonyak dolu konteynerler taşıdığı” ve Ukrayna’nın zehirli madde kullanmakla suçlayacağı yönünde endişe ve savaşa zemin hazırlama üzerine bir bildiri yayımladı. Ukrayna yetkilileri ise, Rus birliklerinin Tambov bölgesine paraşütle iniş yaptığını 99 Rus askerin, teçhizatların ve 3 adet füze sisteminin Donbas’a yerleştirildiğini söyledi. Ardından Rusya, Belarus ile “Birleşik kararlılık” adı verilen ortak tatbikat düzenlemek üzere Rus askerlerini Ukrayna’nın kuzeyine yerleştirdi.

Rusya ve Ukrayna geriliminin başlangıcı bu şekilde gelişti. Zelenskıy, Avrupa devletleri ve Türkiye’den yardım çağrılarında bulunurken, Putin olası bir savaş durumunun olmadığını söyleyerek sessizliğini korudu. Hemen ardından Putin, NATO ve Avrupa ülkelerinin güya Rusya Federasyonu sınırlarına geldiğini açıkladı. Uzun bir süredir Ukrayna sınırlarında, Rus askerlerinin sayıları hızla artış gösteriyor. ABD, Birleşik Krallık, Kanada Ukrayna’ya askeri teçhizat ve savunma yardımı yapmaya başladı.

Birleşik Krallık Cumhurbaşkanı Boris Johnson 1 Şubat 2022’de Ukrayna’yı ziyaret etti. Rusya’nın Kıyiv’i işgal etme durumunda yaptırımların hazır olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Johnson, 2015’ten beri Ukrayna’ya verdikleri desteklerini, 22 binden fazla Ukrayna asker eğitimi, 2,2 milyon sterlin değerinde “ ölümcül olmayan” askeri teçhizat gönderdiğini, tanksavar silahlar ve 88 milyon sterlinlik İngiltere fonunu açıkladı. Öte yandan Ukrayna’ya Kanada’dan 120 milyon dolar değerinde savunma yardımı yapılacağı açıklandı.

https://www.youtube.com/watch?v=zDO_2hGQafs&t=9s&ab_channel=QHA-Q%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat 2022’de Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e resmi ziyaret düzenledi. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’nın Kırım dahil olmak üzere toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini ifade etti. Erdoğan, Rusya-Ukrayna geriliminde arabuluculuk yapabileceklerini ifade ederek, Putin ve Zelenskıy’ı Türkiye’ye davet etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bu davete olumlu yanıt verdi ancak Putin’in cevabı halen bekleniyor.

Kırım Tatar halkını milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise, Putin Rusyası’nın Ukrayna sınırlarındaki askeri hareketliliğini değerlendirerek, Putin’in “akılsız” politikalarda bulunduğunu ve Ukrayna’ya savaş açmasının kendisi için sonun başlangıcı olabileceğini ifade etti.

RUSYA-UKRAYNA SINIRINDA KAÇ ASKER VAR?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde yayımlanan açık verilere göre 2021 yılı itibarıyla 285 bin civarında silah altında asker bulunuyor. Zelenskıy’ın ilan ettiği asker artırımının ardından Ukrayna ordusunun mevcudu 385 bin askere ulaşmış olacak. Ülkenin ayrıca olası savaş durumunda silah altına alınabilecek 1 milyon yedeği mevcut.

Ukrayna’da yapılan bir değerlendirmeye göre, Rusya’nın bölgedeki kara birliklerinin askeri mevcudu 106 bin, deniz ve hava kuvvetleri olarak da 21 bin mevcudu olduğu açıklandı. Kalıcı olarak ise, 35 bin civarı Rus askeri konuşlandırılmış durumda. Amerika Birleşik Devletleri istihbaratının verilerine göre ise; Rusya, Ukrayna sınırına 110 bin civarı asker konuşlandırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.