SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'da Lüblin Üçgeni Zirvesi yapıldı: Rusya'ya karşı ortaklık mesajı

Ukrayna'da Lüblin Üçgeni Zirvesi yapıldı: Rusya'ya karşı ortaklık mesajı

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2021 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2021 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'da Lüblin Üçgeni Zirvesi yapıldı: Rusya'ya karşı ortaklık mesajı

Polonya, Litvanya ve Ukrayna Cumhurbaşkanları, Lüblin Üçgeni Zirvesi kapsamında Ukrayna'nın Huta kasabasında bir araya geldi. Zirvede ortak bildirge imzalayan liderler, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırdığı bu dönemde destek ve işbirliğinin çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'nin ev sahipliğinde İvano-Frankivsk bölgesindeki Huta kasabasında düzenlenen Lublin Üçgeni Zirvesi'nde bir araya geldi. Rusya'nın baskı ve provokasyonları karşısında, Ukrayna'ya destek amaçlı düzenlendiği ifade edilen zirvede liderler, güvenlik, göçmen krizi başta olmak üzere son dönemde bölgede meydana gelen gelişmeleri görüştü.

Zirve sonunda üç lider, ülkelerin politik ve askeri konular başta olmak üzere iş birliği içinde olunacağına ilişkin bir bildirge imzaladı. Daha sonra, üç cumhurbaşkanı ortak basın konferansı düzenledi. 

“KIRIM’IN İŞGALİ ULUSLARARASI HUKUKUNUN AÇIK İHLALİDİR”

Basın konferansında konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Rusya’ya “taviz verme” politikasına karşı olduğunu vurgulayarak, “Rusya; 2008’de Gürcistan’a, 2014’te Ukrayna saldırı gibi gerçekleştirdiği eylemlere son vermelidir. Rusya, Gürcistan’a ait toprakları işgal etti, şimdi ise Lugansk ve Donetsk bölgelerini işgal altına aldı. Ayrılıkçılar, bu toprakları ele geçirdi ama herkes ayrılıkçıların arkasında kimin durduğunu anlıyor. Ayrıca uluslararası hukuku açıkça ihlal eden ve Avrupa’nın sınırlarını zorla değiştiren Kırım’ın işgali de var.” dedi.

Rusya’nın emperyalist politikasının özünü anlayan ve işgal tecrübesi olan hiçbir ülkenin taviz vermeyi kabul etmeyeceğini belirten Duda, “Hiçbir demokratik devlet bu durumu kabul edemez. Kimin taviz vermesi gerektiğini sorduğumuzda, Rusya'nın geri adım atması gerektiği açıktır.” ifadelerini kullandı.

“BİRLİK OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy bölgede yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında bu tip toplantıların daha sık yapılması gerektiğine dikkat çekti. Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırdığı bu dönemde destek ve işbirliğinin çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Zelenskıy, "Rusya'nın saldırganlığı ile mücadele etmekteyiz. Bizlerin ortak görevi Avrupa'yı Rus saldırganlığından korumak. Böylesi bir dönemde birlik olmak, tek sesli olmak çok önemli" dedi.

“RUSYA’YA AMBARGO UYGULANMALI”

Rusya'nın nükleer silahlarını Belarus topraklarına konuşlandırma ihtimali sorusuna cevaplayan Ukrayna lideri, "Putin'in aklına gerginliği daha da artırma fikri gelmeden Rusya'ya ambargo uygulanmalı" dedi. Rus nükleer silahlarının Belarus'a yerleştirilme ihtimalini “endişe verici” olarak yorumlayan Zelenskiy, böyle bir olasılıkta bölgedeki ülkelerin ciddi bir tehdit altında bulunacağını belirtti.

“NATO, RUSYA VE BELARUS’UN ASKERİ ENTEGRASYONUNA TEPKİ GÖSTERMELİ”

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, "Belarus ve Rusya'nın askeri entegrasyonu uzun zamandır devam etmekte, bu durum Baltık devletlerinin, aynı zamanda bölge güvenliğini tehdit ediyor. NATO olarak buna tepki göstermeliyiz." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.