SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Çornobil üzerindeki hava sahasını kapatma çağrısı!

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2022 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2022 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Çornobil üzerindeki hava sahasını kapatma çağrısı!

Ukrayna, Rusya’nın başlattığı saldırı sonucu Çornobıl (Çernobil) bölgesi üzerindeki kontrolü kaybettiğini Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna bildirdi. Ukrayna'dan yapılan açıklamada, Rusya’nın eylemleri sonucu, Avrupa'yı Çornobıl faciası sonuçlarından koruyan altyapı ve tesislerinin zarar görebileceği belirtildi. Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, uluslararası toplumu Rusya’ya daha kararlı bir şekilde karşı koyma davet ederek, “Kıyiv ve Çornobıl Nükleer Santrali üzerindeki hava sahasını kapatmaya çağırıyoruz.” dedi.

Ukrayna, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna, Çornobıl (Çernobil) bölgesinde bulunan tüm nükleer ve radyasyon tesisleri üzerindeki kontrolü kaybettiğini bildirdi. Çornobıl (Çernobil) Nükleer Santrali, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya tarafından ele geçirildi. Ukrayna Çevre Koruma ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Tüm dünya en büyük çevre felaketlerinden biri olan Çornobıl faciasını acıyla hatırlıyor. Onlarca yıl Ukrayna uluslararası toplumunun verdiği destekle dünyayı nükleer tehlikeden korudu. Fakat maalesef bugün tüm dünya yeni nükleer tehditle karşı karşıya kaldı; Rus silahlı grupları Çornobıl Nükleer Santralinin tüm tesislerini ele geçirdi.” denildi.

RUS İŞGALCİLERİN ELE GEÇİRDİĞİ ÇORNOBIL BÖLGESİNİ HANGİ TEHLİKELER BEKLİYOR?

Kullanılmış nükleer yakıt depolama tesislerinde reaktörde kullanılan 22 binden fazla yakıt çubuğu bulunduğu belirtilen açıklamada, “Saldırganın korkunç ellerinde, bu önemli miktardaki plütonyum-239, binlerce hektarı toprağı ölü bir çöle dönüştürebilecek bir nükleer bombaya dönüşebilir. Çornobil bölgesinin işgal kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi Avrupa'yı ve dünyayı Çornobıl felaketinin sonuçlarından koruyan altyapı ve tesislerin yıkılmasıyla sonuçlanacaktır. İlgili felaketin insani ve ekolojik sonuçlarının sınırı olmayacak, sadece NATO veya Avrupa Birliği etkilemeyecek insanlar için korkunç sonuçlar doğuracak. Sadece birlikte saldırganı, Çornobil Dışlama Bölgesi'nde Ukrayna'ya ve dünyaya karşı işlemeye çalıştığı suçlar için en yüksek bedeli ödemeye zorlayabiliriz!” ifadeleri kullanıldı.

“KIYİV VE ÇORNOBIL ÜZERİNDEKİ GÖKYÜZÜNÜ KAPATIN”

Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, yaptığı açıklamada uluslararası toplumu Rusya’ya daha kararlı bir şekilde karşı koyma davet ederek, “Kıyiv ve Çornobıl Nükleer Santrali üzerindeki gökyüzünü kapatmaya çağırıyoruz.” diye belirtti.

Daha önce Ukrayna Nükleer Düzenleme Kurumu, Rus işgalcileri tarafından ele geçirilen Çornobıl Nükleer Santrali’nde aşırı radyasyon seviyelerinin kaydedildiğini duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.