SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan Rusya'daki protesto gösterilerinin bastırılmasına ilişkin açıklama

Ukrayna'dan Rusya'daki protesto gösterisinin bastırılmasına ilişkin açıklama

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2021 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2021 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan Rusya'daki protesto gösterilerinin bastırılmasına ilişkin açıklama

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da 31 Ocak 2020 tarihinde yapılan Putin karşıtı protesto gösterilerinde polisin sert müdahalesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlık, ülkede hukuksuzluk ve şiddeti besleyen ve vatandaşlarının haklarını ihlal eden Rus hükumetinin, uluslararası siyasette de benzer bir yaklaşım sergileyerek; uluslararası barışı ve güvenliği baltaladığına dikkat çekti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması için 31 Ocak 2020 tarihinde Rusya'nın birçok kentinde düzenlenen protesto gösterilerinin bastırılmasına ilişkin değerlendirme yaptı. Rusya Federasyonu'nda 31 Ocak günü yapılan protestolar sırasında göstericilere ve olayları takip eden gazetecilere karşı şiddet kullanılmasının; Rusya'nın temel hak ve özgürlükleri kısıtlamaya devam ettiğinin açık bir göstergesi olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rus vatandaşlarının ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını bastırma girişimleri, muhalefet üyelerinin ve basın mensuplarının tutuklanması, Rus yönetiminin yurt içi ve yurt dışındaki saldırgan politikasına katılmayanlara baskı uygulanması, Rusya’nın temel hak ve özgürlükleri kısıtlamaya devam ettiğine ve insan hakları alanındaki uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiğine dair endişe verici kanıtlardır."

Rusya'da kırılma anı mı?Sert müdahale Putin muhaliflerini yıldıramadı: Rusya’daki protestolarda 5 binin üzerinde gözaltı!
"RUS HÜKUMETİNİN BU EYLEMLERİ, ULUSLARARASI TOPLUM TARAFINDAN CEVAPSIZ BIRAKILAMAZ"

Ülkede hukuksuzluk ve şiddeti besleyen ve vatandaşlarının haklarını büyük ölçüde ihlal eden Rus hükumetinin, uluslararası siyasette benzer yöntem ve yaklaşımları kullanarak uluslararası barış ve güvenliği baltaladığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu tür eylemler uluslararası toplum tarafından cevapsız bırakılamaz. Daha kararlı adımlar atma ve kendi halkına yönelik şiddet eylemleri ve komşu ülke halklarına yönelik saldırganlık için adalet önüne çıkarma zamanı geldi." ifadeleri kullanıldı.

Cezasızlık duygusunun şiddeti doğurduğuna dikkat çekilen açıklamada, "İnsan hakları ihlalleri için yaptırımlar da dahil olmak üzere tüm uluslararası baskı mekanizmaları derhal uygulanmalıdır. Bugün, Rusya ile diyalogu sürdürme çağrılarının bedeli, insan hakları ve demokrasiyi savundukları için darp edilen ve tutuklanan yeni protestoculardır ve Rusya'da şiddet sarmalının daha da yayılmasıdır." denildi.

Rusya’da 31 Ocak 2020 tarihinde binlerce kişi, yoğun güvenlik önlemlerine rağmen, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın serbest bırakılması için meydanlara çıktı. İnsan hakları örgütleri, polisin sert müdahalede bulunduğu gösterilerde 5 binden fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.