SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’dan tahıl yüklü 4 gemi hareket etti

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2022 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’dan tahıl yüklü 4 gemi hareket etti

Ukrayna’nın Odesa ve  Çornomorsk Limanı’ndan çıkan tahıl yüklü 4 gemi daha bu sabah Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktı. Ayçiçek küspesi, ayçiçek yağı ve mısır yüklü gemiler, İstanbul Müşterek Merkezinde denetlenecek.

Rus ablukası altında kalan Ukrayna tahılları Türkiye üzerinden dünya pazarına sevk ediliyor. 22 Temmuz’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında ilgili ülkelere tahıllar gönderiliyor. Peş peşe Ukrayna limanından çıkan gemiler İstanbul Müşterek Koordinasyon Merkezinde (MKM) kontrolleri yapıldıktan sonra ihraç edilmek üzere yola çıkıyor.

Ukrayna’nın Odesa ve Çornomorsk limanından bu sabah hareket eden 4 gemi İstanbul’da denetlenmek üzere hareket etti.  Odesa ve Çornomorsk limanlarından çıkan gemiler ayçiçek küspesi, ayçiçek yağı ve mısır taşıyor. Tahıl yüklü gemiler, İstanbul Müşterek Merkezinde denetlendikten sonra hareket edecek.

TOPLAMDA 563 BİN 317 TON TAHIL TAŞINDI

Ukrayna limanlarından yola çıkan RAZONİ isimli ilk gemi 1 Ağustos'ta yola koyulmuştu. 1-17 Ağustos arasında 36 geminin Ukrayna limanlarından çıkışına izin verildi. Ukrayna’dan çıkış yapılan gemilerde toplam 563 bin 317 ton tahılın sevkiyatı yapıldı.

UKRAYNA TAHILLARI TÜRKİYE ÜZERİNDEN DÜNYA PAZARINA AÇILIYOR Dünyadan Türkiye'ye tahıl koridoru teşekkürü - Son Dakika Haberleri

Yola çıkan ilk gemi Lübnan’a gitmek üzere 1 Ağustos’ta Odesa Limanı’ndan İstanbul’a geldi. İstanbul Müşterek Merkezinde (MKM) denetimi yapılan 27 bin ton mısır yüklü gemi, 3 Ağustos’ta Türk kara sularından ayrılmak üzere limandan ayrıldı. RAZONİ ismini taşıyan geminin birkaç gün içinde Lübnan’ın Trablus Limanı’na varması bekleniyor. Öte yandan 120 günlüğüne imzalanan anlaşmaya bağlı olarak 26 milyon ton Ukrayna tahılının yıl sonuna kadar sevkiyatı yapılacak. Odesa, Çornomorsk ve Yujnıy Limanlarında çokça tahıl yüklü gemi limanda dünya pazarına açılmayı bekliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş yüzünden abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kollarını sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayacak Türkiye, tahılları dünya pazarına açacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.