SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’dan tahıl yüklü gemiler gelmeye devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2022 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2022 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’dan tahıl yüklü gemiler gelmeye devam ediyor


Ukrayna limanlarından bu sabah 3 gemi daha Türkiye’ye gelmek üzere hareket etti.  Gemiler İstanbul Müşterek Koordinasyon Merkezinde emniyetli sevkiyatı için denetlenecek.



Ukrayna tahılları Türkiye üzerinden dünya pazarına sevk ediliyor. 22 Temmuz’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında ilgili ülkelere tahıllar gönderiliyor. Ukrayna limanından çıkan gemiler İstanbul Müşterek Koordinasyon Merkezinde (MKM) kontrolleri yapıldıktan sonra ihraç edilmek üzere yola çıkıyor.



Milli Savunma Bakanlığı, bugün sosyal medya üzerinden 3 tahıl yüklü geminin daha Ukrayna limanlarından ayrıldığını duyurdu. MSB tarafından yapılan açıklamada, “Tahıl sevkiyatı planlandığı gibi devam ediyor. Bugün sabah itibarıyla Ukrayna limanlarından 3 gemi daha tahıl yüklü olarak hareket etti” ifadelerini açıkladı.





UKRAYNA TAHILLARI TÜRKİYE ÜZERİNDEN DÜNYA PAZARINA AÇILIYOR



Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş yüzünden abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kollarını sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayacak Türkiye, tahılları dünya pazarına açacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.