SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Ukrayna tahılları küresel gıda güvensizliğini ve açlığı ortadan kaldıracak

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Ukrayna tahılları küresel gıda güvensizliğini ve açlığı ortadan kaldıracak

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2022 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2022 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Ukrayna tahılları küresel gıda güvensizliğini ve açlığı ortadan kaldıracak

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl yüklü gemilerin hazırlıklarının tamamlandığını ve yola çıkmaya hazır olduğunu kaydetti. Küresel gıda krizine dikkat çeken Bakan Kuleba, “Rusya, BM aracılığındaki tahıl girişimi kapsamındaki taahhütlerini yerine getirirse, yabancı müşterilere ulaşacak ve gıda fiyatlarının düşürülmesine ve açlığın önlenmesine yardımcı olacaktır. Ukrayna, küresel gıda güvensizliği ile mücadele etmeye kararlıdır” değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna tahılı taşıyan "RAZONİ" isimli ilk geminin dün Türkiye’de İstanbul Müşterek Merkezinde denetimi sağlanmıştı. Lübnan’a doğru yola çıkan, 27 bin ton kuru yük gemisi taşıyan geminin 5-6 gün içinde Trablus Limanı’na varması bekleniyor. Ukrayna Limanlarında bekleyen 26 milyon ton tahılın sevkiyatı yılsonuna kadar Karadeniz üzerindeki tahıl koridoru üzerinden gerçekleştirilecek.

UKRAYNA TAHILLARI KÜRESEL GIDA KRİZİNİ ÖNLEYECEK

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Ukrayna tahılı taşıyan gemilerin hazır olduğunu duyurdu. Bakan Kuleba, “Ukrayna tahıllı sonraki gemiler yüklendi ve yola çıkmaya hazır. Rusya, BM aracılığındaki tahıl girişimi kapsamındaki taahhütlerini yerine getirirse, yabancı müşterilere ulaşacak ve gıda fiyatlarının düşürülmesine ve açlığın önlenmesine yardımcı olacaktır. Ukrayna, küresel gıda güvensizliği ile mücadele etmeye kararlıdır” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, sevkiyatın yapılacağı 3 limandan biri olan Çornomorsk Limanı’nı ziyaret ederek, Türk gemisinin hazırlıklarının tamamlandığını belirtmişti.

UKRAYNA TAHILI TAŞIYAN GEMİLER DÜNYA PAZARINA AÇILIYOR

Rus ablukası altında kalan Ukrayna tahıllarının dünya pazarına açılması için Türkiye kollarını sıvadı. Birleşmiş Milletler çatısı altında, İstanbul’da Türkiye, Ukrayna ve Rusya askeri heyetleri iki kez bir araya gelmişti. Ukrayna tahıllarının limandan ayrılması için dörtlü zirvede 23 Temmuz’da “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi”  isimli tahıl koridoru anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre, 120 gün içinde Odesa, Yujnıy ve Çernomorsk limanlarından 25 milyon ton tahıl sevkiyatı yapılacak. İstanbul Müşterek Merkezi’ne getirilen tahılların kontrolleri sağlandıktan sonra, tahıla ihtiyaç duyan ülkelere aktarılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.