SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığında, Kırım’ı işgalden kurtarma politikası konuşuldu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığında Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte, devletin Kırım’ı işgalden kurtarma politikası ele alındı. Etkinlikte, Kırım Platformu ve Rusya'nın saldırganlığı nedeniyle Ukrayna ve dünyanın önüne çıkan zorluklar görüşüldü.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2021 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2021 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Dışişleri Bakanlığında, Kırım’ı işgalden kurtarma politikası konuşuldu

Ukrayna Dışişleri Bakanlığında Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikte, devletin Kırım’ı işgalden kurtarma politikası ele alındı. Etkinlikte, Kırım Platformu ve Rusya'nın saldırganlığı nedeniyle Ukrayna ve dünyanın önüne çıkan zorluklar görüşüldü.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kırım’ın Rus İşgaline Direniş Günü çerçevesinde Bakanlıkta 3 Mart 2021 tarihinde “Kırım'ın işgalden kurtarılmasının devlet politikası: statü ve beklentiler” isimli panelin düzenlendiği bildirildi. Etkinliğe; Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç, Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakan Yardımcısı İgor Yaremenko, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Refat Çubarov, Ukrayna Enstitüsü Başkan Yardımcısı Alim Aliyev, Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcısı İgor Ponoçovnıy ve yabancı ülkelerin diplomatları katıldı.

KIRIM PLATFORMU BEŞ ALANA ODAKLANACAK

Panelde konuşan Ceppar, "Ukrayna, Kırım’ın işgalden kurtarılması tartışmasını uluslararası düzeyde, stratejik diyalog seviyesine çıkarmak için Kırım platformu oluşturuyor. Bu uluslararası toplumunun çabaları ve kaynaklarını pekiştirmeye yardım edecek ayrıca hükumetlerarası, parlamentolararası ve uzmanlar seviyesindeki çabaları birleştirmeye yardım edecektir." dedi.

Kırım Platformunun beş alana odaklanacağını belirten Ceppar, ilgili alanları şu şekilde sıraladı: Rusya'nın Kırım'ı ilhak etme girişimini tanımama politikası, Rusya'ya yönelik uluslararası yaptırımların genişletilmesi ve güçlendirilmesi, uluslararası güvenlik, insan hakları, işgalin ekonomi ve çevre üzerindeki etkileri.

"KIRIM'IN İŞGALDEN KURTARILMASI SADECE ADALET MESELESİ DEĞİL"

Ceppar, Ukrayna’nın uluslararası ortaklarıyla ilgili yönlerde çalışarak Kırım’ı işgalden kurtarma yolunda ilerleyebileceğini ifade ederken, "Kırım’ın işgalden kurtarılmasının sadece adalet meselesi olmadığını anlamak gerekiyor. Bu, dünya düzendeki istikrarın yeniden tesis edilmesini ve insanlığın gelişmesinin temelini oluşturan ortak değerlerin korunmasını sağlayan kilit faktörlerden biridir." dedi.

ÇUBAROV: UKRAYNA'DAKİ KIRIM YASALARININ KABUL EDİLMESİ ÖNCELİK OLMALIDIR

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım platformu girişimine destek verdiğini belirterek, "Öte yandan Kırım’ın işgalden kurtarılmasına, Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olarak Kırım'ın geleceği hakkında net bir fikir veren ve yerli halk olan Kırım Tatarlarının korunmasını ve gelişimini garanti eden Ukrayna yasalarının kabul edilmesi öncelik etmelidir." ifadelerini kullandı.

UMEROV: KIRIM PLATFORMU, UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLAMASINA YARDIMCI OLACAK

Milletvekili Rüstem Umerov yaptığı konuşmada, işgal sonuçlarının üstesinden gelmeyi amaçlayan devletin yasama faaliyetlerinin durumunu özetledi ve Kırım Platformunun, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlamaya yardımcı olacak çok bileşenli bir mekanizma olduğunu belirtti.

KIRIM PLATFORMU

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti.
Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 2021 yılında düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.