SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna ile Rusya arasındaki "dostluk anlaşması" sona erdi

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2019 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2019 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna ile Rusya arasındaki "dostluk anlaşması" sona erdi

"Ukrayna ve Rusya arasında Dostluk, İş birliği ve Ortaklık Anlaşması" bugün, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren sona erdi.

Ukrayna Parlamentosu, daha önce "Ukrayna ve Rusya arasında Dostluk, İş birliği ve Ortaklık Anlaşması’nın Sonlandırılması Hakkında” başlıklı yasayı kabul etmişti. Ukrayna ile Rusya arasındaki “Dostluk Anlaşmasının” sonlandırılması için 277 milletvekili “evet” oyu kullanmıştı.

İki ülke arasında 31 Mayıs 1997 tarihinde imzalanan Dostluk, İş birliği ve Ortaklık Anlaşması, Rusya-Ukrayna ilişkilerini belirleyen temel belge niteliğinde olup, sözleşme iki ülke arasında "karşılıklı saygı, egemen eşitlik, toprak bütünlüğü, sınırların dokunulmazlığı, anlaşmazlıkların barış içinde çözümlenmesi, güç veya ekonomik tehlike ve diğer baskı yöntemleri dahil olmak üzere güç tehdidinin kullanılmaması ilkelerine dayanan" stratejik bir ortaklık öngörüyordu.

Ancak bilindiği üzere Rusya, 2014 yılında söz konusu anlaşmadaki maddeleri ihlal ederek Ukrayna’nın bir parçası olan Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni yasa dışı biçimde işgal etti.

Bu sebeple Ukrayna parlamentosu, söz konusu anlaşmayı sonladırma kararı alarak işgalci Rus yönetimi ile geçmişte imzalanan bu anlaşmayı yürürlülükten kaldırdı.

http://qha.com.tr/haberler/rus-saldirganliginin-5-yil-donumu-ukrayna-parlamentosunda-ozel-oturum/4854/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.